Един милион българи страдат от алергии

26961
Един милион българи страдат от алергии
Снимка: Thinkstock

„Повече от един милион българи имат алергични симптоми“, заяви д-р Тихомир Мустаков – алерголог, УМБАЛ „Александровска“ на пресконференция в БТА. Специалистите от Българското дружество по алергология обърнаха специално внимание на алергията към микрокърлежите в домашния прах, защото тя се свързва с целогодишни оплаквания, имащи сезонен пик през есента и началото на зимата. Това се дължи на повишаване на концентрацията им в дома през този период. Често пренебрегвани, домашните микрокърлежи са първата и основна причина за отключването на респираторни алергии по света, отговорни за 20% от случаите на алергичен ринит. Много често алергичния ринит е свързан с повишен риск от развитие на астма. 

Алергията към домашните микрокърлежи се явява невидима заплаха за здравето на пациента и сериозно засяга качество му на живот.

Андреева: 4 месеца опитвам да се ориентирам какво се случва в здравеопазването

Четири месеца се опитвам да се ориентирам, за това какво се случва в здравеопазването, заяви министър Таня Андреева в ефира на NovaTV. ...

Неизбежно присъстващи във всяко домакинство, тези невидими същества могат да предизвикат или дори да влошат алергичните симптоми. Много често алергията към домашни микрокърлежи се бърка с обикновения грип или настинка като болестта причинява трайни симптоми като повтарящо се кихане, хрема, запушен нос, сърбеж в очите или гърлото и може да доведе до отит, синузит, умора и астма.

8 на всеки 10 души, страдащи от алергичен ринит, се оплакват от ежедневни симптоми, като в едно от последните проучвания бе доказано, че болните прекарват средно 7 години, без да се бъдат диагностицирани и лекувани, и по този начин остават неконтролирани.

Алергията към домашни микрокърлежи има изключително въздействие върху качеството на живот на пациентите, засягаща ежедневните им активности (социални дейности, спорт, домакинска работа за 62% от болните), водещо до влошаване качеството им на съня (54%). Резултати от някои клинични проучвания показват, че експозицията на домашни микрокърлежи в ранна възраст може да доведе до сериозни здравословни усложнения, както и че алергията към домашните микрокърлежи, различно от тази към другите алергени, на по-късен етап може да премине в астма. 

Тези факти посочват необходимостта от консултация със специалист алерголог, още при първата поява на симптоми.

Кампанията на Българското дружество по алергология „Не позволявайте на алергията да управлява живота Ви!” цели да повиши осведомеността относно алергията към домашни микрокърлежи имайки предвид, че около половината от страдащите от алергии все още са недиагностицирани.

От днес се лекуваме свободно в ЕС

От днес гражданите на европейските държави-членки на Европейския съюз ще може свободно да се лекуват в друга страна от Общността, пр...

Създадени са 2 клипа, които посочват въздействието на болестта в живота на страдащите от алергия. Те представят два различни алергични профила и обикновени ежедневни ситуации, в които болните често реагират пресилено с цел избягване излагането на домашни микрокърлежи.

Разработена е първата по рода си всеобхватна уебстраница www.imamalergia.com, целяща да предостави на страдащите от алергия съвети и персонализирана информация, за да помогне на пациента да оцени както тежестта на заболяването, така и неговото влияние в личния и професионалния му живот.

Кампанията цели страдащите от алергии да разберат по-добре хроничното си заболяване, както и възможните терапевтични решения.

 

 

И това правителство убива здравеопазването, казват видни фигури в сектора

Четири от всеки десет болници в страната няма да могат изплатят възнагражденията на лекарите си и медицинския си персонал. Това заяви в...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com