Еднаква ли е профилактиката за рак в Европа и защо българите не ходят на прегледи?

3400
Еднаква ли е профилактиката за рак в Европа и защо българите не ходят на прегледи?
Снимка: iStock

Главният изпълнителен директор на Европейската организация за борба с рака Майк Мориси даде насоки как да се водят по-ефективни политики за профилактика и ранно откриване на рака. В студиото на Bulgaria on air той казва, че е необходимо гражданите да бъдат по-добре информирани.

„Основното тук е, че в свят, разкъсван от политически различия, има една тема, върху която всички политици могат да имат общо мнение и да се постигне политическо единство. Политиците могат да променят ситуацията като се обединят около темата за рака, защото всички, в някакъв момент от живота си, сме засегнати от тази диагноза“, заяви Майк Мориси.

Според него трябва да си дадем сметка, кои са най-добрите мерки по превенцията и ранното хващане на онкологичните заболявания и да ги прилагаме. Изтъкна че ваксината срещу човешки папиломавирус (HPV) е изключително ефикасна, но едва 1,5% от хората са ваксинирани срещу него, а този рак може да бъде предотвратен на 100%. Той казва, че всички трябва да си поставят тази ваксина.

Още: Профилактични прегледи при лекар: Идеи как да стане в България са в напреднала фаза

„Всички сме част от Европа“

„Не може гражданите на Германия да имат по-добра профилактика, отколкото гражданите на Румъния например“, казва Мориси във връзка това, че всички сме част от Европейския съюз и борбата трябва да е приоритет. Според него един от факторите, които се крият зад нежеланието на хората да се ваксинират е страхът, който се всява у тях с множеството дезинформация, която се разпространява.

Мориси е категоричен, че е необходимо гражданите да бъдат по-добре информирани и запознати с тези заболявания, за да може да бъдат предотвратени. „Определено трябва повече информираност и повече осведоменост. Когато човек получи известие за профилактичен преглед, той трябва да отиде, но ако забележи нещо необичайно трябва да отиде на лекар, това се отнася особено за мъжете, защото те пренебрегват тези тревожни сигнали. Мъжете си мислят, че са непобедими“, добавя гостът.

Друга притеснителна тенденция, която Мориси изтъкна е, че в България броят на пушачите е по-висок, отколкото средния в Европа, но скринингът е с много ниски стойности.

Още: "Тренд": Профилактичните прегледи се подценяват

Профилактичен преглед е по-евтино от лечение

„Здравето няма цена, но от гледна точка на икономическата изгодност, профилактиката е много по-изгодна финансово. Много по-евтино е да се извършват профилактични дейности, отколкото лечение. Трябва да се потърсят най-подходящите решение на европейско равнище или на национално такова, за да се финансира тази система. Не можем да очакваме хората да заплащат от своя джоб това лечение, ние трябва да се погрижим за гражданите“, заяви Мориси.

Проблемът с кадрите

Кадровата обезпеченост е проблем в целия ЕС. След пандемията има недостиг и на лекари, и на медицински сестри. „Трябва да направим тази професия привлекателна – заплатена и да има високо уважение“, казва гостът.

„Да пътуваш за лечение – това е все едно си бежанец от война“, констатира Мориси и допълва, че никой не иска да ходи да се лекува в чужбина. Според него, ако успеем да въведем в практиката всичко, което знаем че има успех - профилактика, няма нужда да търсим последната дума на техниката в апаратурата.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕОПАЗВАНЕ:

Нов спад в броя на заразените с Ковид, само в две области има нови случаи

Безплатни ваксини за коклюш за бременните у нас

Образователният министър: Класовете в карантина заради коклюша са под 100

28-годишен болен от коклюш

Колко още ще се занимаваме с коклюша? Доц. Ангел Кунчев с отговор

Днес става ясно ще обявят ли епидемия и извънредни мерки срещу коклюш

Спад в броя на новите случаи на коронавирус за денонощие

Колко струват тестовете за коклюш?

Промяна в направленията за мамография и ехография на млечна жлеза от 1 юли: Ето колко ще са валидни

Ще се обяви ли епидемия от коклюш и ще има ли строги мерки?: Говори доц. Ангел Кунчев

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com