Експерт: У нас няма структура, при която да се извършват трансплантация при деца

1251
Експерт: У нас няма структура, при която да се извършват трансплантация при деца
Снимка: Thinkstock

В България не съществува структура, при която да се извършва трансплантация при деца. Това категорично заяви шефът на клиниката по урология в Александровска болница доц. Марин Георгиев заради нашумелия случай с малкия Байрям Али, който се нуждае от бъбречна трансплантация.

"От една страна тази операция може да я изпълним, но от друга - за всички е ясно, че случаят е изключителен сложен. Може да се подходи доста по-гъвкаво – да се вземе един индивидуален подход към пациента. От октомври месец миналата година има програма за откриването на отделение по детска урология, в която да се измършва трансплантация при деца. Когато тази програма стане реалност, тогава това ще е възможно", обясни още той пред bTV.

Нуждаещото се от бъбрек малко дете ще бъде оперирано в България

Състоянието на Байрям е критично. Има неовладяема с медикаменти хипертония – тя се контролира само от диализния режим. Освен това...

Според Анелия Буева – национален консултант по нефрология в периода 2005-2010 година е имало екипи, които са били подготвени, но тази практика е била прекратена от проф. Любомир Спасов и д-р Джалева. Мотивите са били, че трансплантациите са незаконни.

"От този момент екипът от френски хирурзи не са стъпили в България и децата се трансплантират в чужбина. Това, което се случи, е, че се спряха транспантациите и сега се приеха едни правила с новото ръководство, които довеждат до това."

По думите ѝ решението да се изпрати едно дете за лечение в чужбина се взима от трима специалисти: „Значи тези компетентни хора дават мнението си Общественият фонд казва да, но новите правила на новия директор казва – Не!„

Адвокат Христина Николова свърза ситуацията с „желания на лекари в България, за които операцията представлява професионален интерес." "Трябва да има и факти за това, дали са успешни тези трансплантации. Водя дела срещу болница Лозенец. Лекарите там не провеждат опреснителни курсове на всеки три години. Как искаме тогава да имаме успешна трансплантация. Няма създаден механизъм, по който министерството да отменя решението на Фонда. Януари почина млад мъж по същата причина, заради забавяне от страна на министерството", каза още Николова.

В последния момент отказаха лечение на тежко болно дете в чужбина

9-годишният Байрям Али се нуждае от бъбречна трансплантация. От две години той е на хемодиализа. Четири пъти в седмицата пътува до Стар...

Бабата и дядото на Байрям са категорични, че не искат детето да бъде оперирано в България и молят министерството на здравеопазването да го изпрати за операция в Германия.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕОПАЗВАНЕ:

След сигнал: „Медицински надзор“ проверява частна болница в Бургас

Само на хартия: Жена се оплака от фиктивна операция в Бургас

Стартира велопоход "Заедно" в подкрепа на хората с хемофилия

Ръст в броя на новите случаи на коронавирус у нас за денонощие

Очаквано: Човек на ГЕРБ поема ръководството на НЗОК

Отново протест: Искат оставките на здравния министър и на шефа на “Пирогов“

Спад в броя на новите случаи на Ковид за денонощие

Подобряват психиатричната грижа у нас с промени в Закона за здравето

Коронавирусът в България: Само в 6 области има открити нови случаи

Проф. Григор Димитров: 50% от бюджета на НЗОК е за болнично лечение

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com