Експерти искат чистка на държавни органи заради липса на лекарства

7989
Експерти искат чистка на държавни органи заради липса на лекарства
Снимка: БГНЕС

Надзорният съвет на НЗОК веднага трябва да си отиде заради методиката за разплащане с болниците. Това заяви известният проф. Милан Миланов в коментар, засягащ евентуален вот на недоверие заради здравеопазването. Вотът се подготвя от ДПС.

Методиката предвижда болниците да разполагат с 90% от парите, които са отчели миналата година. Процентът се вдига до 95, ако лечебното заведение обслужва спешни пациенти.

Реформаторите искат да се плаща за пет години назад, за да се връщат здравните права

Пет, вместо петнадесет години - това е новият срок, който предлагат от Реформаторския блок за подновяване на здравноосигурителни права....

Според Миланов няма нищо лошо в това да се въведе ред в хаоса, който представлява нашата здравна система. Но тези, които одобриха това нещо и сега искат да го поправят без дори да видят какви са резултатите, не заслужават тази възможност, категоричен е Миланов.

Друг съществен въпрос е липсата на много известно животоспасяващо лекарство – „Ривотрил”. То спасява болните от епилепсия от припадъци и тежки кризи. Заради преустановяването на продажбата на лекарството, въпреки уж определена цена, родители ходят до Сърбия, за да го купуват. Но това ги прави престъпници по българския закон  - трафиканти на лекарства.

От Агенцията по лекарствата казват, че на 30-ти април „Ривотрил”-ът ще се върне в българските аптеки. Но фирмата, която държи правата, не коментира.

Тук някъде вече ми се губи представата как може такова лекарство да се спре от продажба и да няма заместител, каза пред Нова телевизия Евгения Адърска, председател на Асоциацията на пациентите с онкологични заболявания. А проф. Миланов поиска държавата да се намеси, да се определят някои лекарства за национално значими лекарства. Не може да се търпи вече ситуацията с четири комисии и агенции, добави Миланов.

ДПС мисли за вот на недоверие заради здравеопазването

ДПС обмисля да внесе вот на недоверие към правителството на Бойко Борисов заради сектор "Здравеопазване". Причина за това са променит...

Същевременно и шефът на зъболекарите у нас – д-р Борислав Миланов обяви, че няма никакво внимание от страна на държавата за денталното ни здраве. 98% от българите са с поне един кариес, казва той. А българите след 60-годишна възраст отстават средно с по 17 зъба в устата, добави лекарят. И поиска повече пари от НЗОК за зъболечение.

Снимка: Архив

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com