Емил Райнов: В здравеопазването нещата са трагични

9172
Емил Райнов: В здравеопазването нещата са трагични
Снимка: БГНЕС

"В здравеопазването нещата са трагични". Това коментира депутатът от БСП Емил Райнов на кръгла маса по темата, организирана от председателя на групата на левицата в СОС Милка Христова и общинския съветник Анна Славова. Форумът е част от поредицата дискусии, които провежда Градският съвет на БСП в София.

"Вече се пошегувах, че може би някой си припомни злополучния Софийски холдинг - отново го извади, изтръска го и реши пак да го прави, коментира Емил Райнов. - Ние си знаем, нещата в здравеопазването са трагични. Още повече, че вече се говори за нещо безпрецедентно - обединяване на държавна с общинска собственост. Няма никакво правно основание за такова нещо. Затова и се стигна до протеста на колегите от онкодиспансера в Благоевград. Начело на това недоволство беше кметът на града, който е от ГЕРБ. И точно той протестира срещу своя министър. Какво се случва?! Нека не забравяме, че голяма част от тези диспансери, предимно онкодиспансерите, бяха оборудвани с модерна техника по европроекти. А в договорите пише, че средствата са предоставени на всяко лечебно заведение с условието, че в следващите 5 години то няма право да си променя собствеността. Ако това се случи, ще трябва да връща парите. И никой не се замисля за това! За пореден път се създава напрежение сред колегите! В момента лекарите от всички диспансери са готови за протести".

БСП извади скандални цифри за здравеопазването в София

Столична община заделя само 1% от бюджета си за здравеопазване в София и усвоява едва около 80% от него. Скандалния факт изнесе председ...

Емил Райнов коментира и обединението на 9 болници в София. "Събират ги в някакво гражданско сдружение с някаква шапка, продължи той. - От една страна целят нямаление на администрацията - ще икономисат пари. От друга обаче създават нова администрация и идва въпроса - кой ще плаща? Ами пак болниците ще плащат! Тоест, хаосът, който съществува, се засилва все повече и повече".

Депутатът от БСП обърна сериозно внимание на неумението на Столична община да се възползва от средствата по европейски проекти. "Важното е общинското здравеопазване да може да види онези европроекти, по които би могло да кандидатства за пари, обясни той. - Вече мина един блестящ проект, който завърши печално. "Спри и се прегледай!" осигуряваше европейски пари за профилактика, за скрининг на онкозаболяванията. Къде беше Софийска община?! Акцентирам точно върху този проект, защото преди около месец в СОС мина гласуване за пари за скрининг. Чудесно! Само че тези пари можеше да бъдат осигурени по европроекти, а средствата, които сега отделиха за това, можеше да отидат другаде, където е належащо. Парите от Европа така и не можахме да ги усвоим. А сега вадим средства от бюджета за това!

Емил Райнов засегна и проблема с липсата на възможности за профилактика и превенция. "Тези неща са най-близо до хората. От тях всички имаме нужда, за да не стигаме до болниците за активно лечение, каза той. - Има много да се прави в областта на здравеопазването в столицата. Това е в ръцете на бъдещия общински съвет. Можем всичко да си говорим, но най-важно е какво ще решат съветниците в него. Гласовете в СОС се броят по същия начин, по който и в парламента. Може да имаш прекрасна идея, ако не събереш гласовете, за да я приемат, тя си остава само пожелание. Ние можем да поемем ангажимент да реализираме много неща, но трябва да имаме възможността да ги изпълним. Трябва да имаме мандат. А мандата го дава избирателят. Затова нека всички заедно да подходим по-сериозно. Да гласуваме, да дадем мандат и после да изискваме. Защото отстрани е лесно да се говори".

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Здравеопазване