Ето кой е заместник-здравният министър, който ще отговаря за болести като КОВИД

5898
Ето кой е заместник-здравният министър, който ще отговаря за болести като КОВИД
Снимка: Actualno.com/Румен Скрински

Ясни са ресорите на заместниците на проф. Асена Сербезова в Министерството на здравеопазването.

Заместник-министър доц. д-р Георги Йорданов ще отговаря за следните дирекции: „Бюджет и финанси“, „Защита на правата на пациентите“ и „Опазване на общественото здраве и здравен контрол“. В неговия ресор влизат и дейностите, свързани с изпълнението на националните здравни програми и специализираните донорски програми.

КПКОНПИ откри данни за корупция в МЗ при купуването на тестове за учениците

Антикорупционната комисия е изпратила на прокуратурата всички материали, свързани с процедурите за закупуване на бързи антигенни тестов...

Доц. Йорданов ще осъществява контрол върху Националния център по заразни и паразитни болести, Националния център по обществено здраве и анализи, Националната експертна лекарска комисия, Националния център по радиобиология и радиационна защита, както и върху дейността на регионалните здравни инспекции. Именно той ще осъществява контрола върху заразните заболявания, каквото е COVID-19.

Георги Йорданов е доцент по образна диагностика.  Магистър по дентална медицина и здравен мениджмънт. От 1999 г. до 2006 г. е общински съветник. Бил е директор на Районния център по здравеопазване в Пловдив. В периода 2011 г. – 2014 г. е бил управител на МБАЛ „Свети Мина“ – Пловдив. От 2014 г. до 2017 г. е заемал длъжността изпълнителен директор на УМБАЛ „Пловдив“. Бил е народен представител от БСП в 44-тото Народно събрание и заместник-председател на Комисията по здравеопазване.

Интересен детайл е, че през септември 2020-та година дъщерята на доц. Йорданов се оказа главен герой в разследване на Нова телевизия. В материала бе показана дипломата за завършено висше образование степен „магистър“ на Десислава Йорданова. От документа стана ясно, че през 2010 г. почти с отличие тя завършила специалността „Здравен мениджмънт“. През 2009 г. пък Йорданова кандидатства в Медицинския университет с молба, в която посочва, че освен платена такса прилага и копие на диплома за завършено висше образование в ПУ „Паисий Хилендарски“.

От Медицинския университет обаче откриват единствено служебна бележка, в която е посочено, че Десислава Йорданова има завършено висше образование в ПУ „Паисий Хилендарски“ във Факултет „Икономика“- специалност „Маркетинг и Мениджмънт“. Установява се, че Йорданова няма как да е завършила във Факултета по „Икономика“ в ПУ „Паисий Хилендарски“, защото такъв не съществува. Няма и такава специалност „Маркетинг и мениджмънт“, категорични са от ръководството на университета. В разследването става ясно също, че от Пловдивския университет „Паисий Хилендарски“ не е издавана „Служебна бележка“ на Десислава Георгиева Йорданова, защото учебното заведение няма практика да издава подобни бележки, а единствено уверение върху бланка на Университета. В крайна сметка дипломата й от Медицинския университет е анулирана с решение на Академичния съвет. По случая имаше и разследване, но то бе прекратено заради изтекла 5-годишна давност.

"В празничните дни не се събирайте на големи групи" - МЗ с препоръки за празниците

Министерството на здравеопазването даде специални препоръки към гражданите за предстоящите празници, към които прибавя и ваксинационнит...

И останалите заместници

Заместник-министър д-р Петър Грибнев ще осъществява координация и контрол върху политиките в системата на здравеопазването в следните дирекции: „Лечебни дейности“, отдел „Обществени поръчки“ в дирекция „Стопански дейности и обществени поръчки“ и „Търговски дружества и собственост“. Той ще отговаря и за образованието, квалификацията и следдипломното обучение в системата на здравеопазването.

Д-р Грибнев ще контролира работата на Националния център за обучение и квалификация в системата за спешна медицинска помощ и на центровете за спешна медицинска помощ, както и на Изпълнителна агенция „Медицински надзор“. Той ще отговаря за Националния център по трансфузионна хематология и за районните центрове по трансфузионна хематология.

Заместник-министър доц. д-р Любомир Бакаливанов ще осъществява координация и контрол върху политиките в системата на здравеопазването в дирекции: „Лекарствена политика“, „Електронно здравеопазване“, „Международни проекти и програми“ и „Европейска координация и международно сътрудничество“.

Нови сертификати за ваксинираните с трета доза

От днес ваксинираните с бустерна доза могат да изтеглят новите си сертификати от сайта his.bg. Документът беше утвърден от министър Асе...

Той ще осъществява контрол върху дейността на Изпълнителната агенция по лекарствата, Националния съвет по цени и реимбурсиране на лекарствените продукти, Центъра за асистирана репродукция, държавните психиатрични болници, центровете за комплексно обслужване на деца с увреждания и хронични заболявания и домовете за медико-социални грижи за деца.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕОПАЗВАНЕ:

Коронавирусът в България: Само в 2 области има нови случаи

С нова наредба: Увеличават двойно медиците по Черноморието

Замърсители в лекарствата и риск от рак: Проф. Георги Чернев разказва за VI-тия конгрес на БДДХ

Софтуерен проблем спира плащанията от НЗОК: Фармацевти излизат на протест

Едва 1 нов случай на Ковид е открит за денонощие у нас

Здравният министър за коклюша: Внимаваме с посланията заради паниката, сегашната ваксина е слаба

Без нови случаи на коронавирус у нас за денонощие

Нов спад в броя на заразените с Ковид, само в две области има нови случаи

Безплатни ваксини за коклюш за бременните у нас

Образователният министър: Класовете в карантина заради коклюша са под 100

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com