Фармацевтичният съюз препрати към КЗК заради милионите от фармацевтични компании към български лекари

1505
Фармацевтичният съюз препрати към КЗК заради милионите от фармацевтични компании към български лекари
Снимка: Thinkstock/Guliver

Българският фармацевтичен съюз (БФС) категорично се противопоставя на неетичните практики за предлагането на фармацевтични продукти срещу различни маркетингови стимули. Това се посочва в официално съобщение като реакция на вчерашната информация, че големи фармацевтични компании са дали 21 млн. лева на български лекари само през миналата година - за да участват в конгреси, лекции, консултации.

Според БФС даването на екскурзии, почивки и въобще "допълнителни облаги" в такива случаи може да се квалифицира като нелоялна конкуренция - съответно КЗК да се заеме с това, ако я сезират ощетени търговци. От БФС казват и следното: "Важно е да се уточни, че неетичните практики не се разглеждат и забраняват изрично в съществуващата законова уредба и много фактори влияят за изкривяването на тази част от аптечната система. Съществуването на една аптека зависи само и единствено от оборота и съответно генерираните приходи, както за всяко търговско дружество. При сегашния модел на собственост на чисто пазарен принцип, чрез който държавата стимулира свободната стопанска инициатива и движение на стоки, подобни агресивни маркетингови подходи са обясними. Системата на ценообразуване е изключително порочна и се фокусира не върху качеството на предлаганата услуга, а върху най-ниски цени, които водят до търсенето с всички средства на високи обороти. Тези подходи водят до дъмпинг на цените и нелоялни търговски практики, от които се облагодетелстват собствениците на вериги от аптеки, а не фармацевтите работещи в тях. Българският фармацевтичен съюз не веднъж се е обявявал за по-прецизна регулация на пазара и за ограничения за т.нар. вертикална интеграция на участниците във веригата на производството, търговията на едро и на дребно с лекарствени продукти и липсата на ефективно ограничение едно лице да притежава не повече от четири аптеки, като се забрани свързаността на лицата".

Фармацeвтични компании спонсорирали български лекари с 21 млн. лв. през 2015 г.

Фармацевтични компании са спонсорирали български лекари с 21 млн. лева през 2015 година за участието им в медицински конгреси, лекции, ...

Фармацевтичният съюз предлага в закона да се забрани изрично предоставяне на допълнителни стимули за закупуване от търговците на дребно и на едро на лекарствени продукти, извън съдържанието на обичайните търговски условия на договорите за търговска покупко-продажба.

От БФС настояват със становище в предложението за промяна на Закона за лекарствените продукти в хуманната медицина /ЗЛПХМ/ от 1.12.2015 г., да се въведе забрана за свързаност на лица по смисъла на Търговския закон, които са собственици на повече от 4 аптеки.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com