Фармацевтите излизат на протест

4067
Фармацевтите излизат на протест
Снимка: БГНЕС

Фармацевтите в София и много градове на страната излизат на протест. Днес част от аптеките ще останат затворени в знак на недоволство от лекарствената политика в страната, предаде БГНЕС.

Става въпрос за въвеждането на европейския регламент за следене на фалшиви лекарства в България - от 9 февруари и това, че на аптеките се вменява прекалено голяма отговорност чрез въвеждане на нов софтуер. Всъщност във всяка аптека трябва да се въведе система за контрол на недостига на лекарства и тя трябва да бъде свързана с Изпълнителната агенция по лекарствата, а втората система е за проверка на фалшиви медикаменти. А много от по-малките аптеки се оплакват, че нямат пари за новия софтуер и че той е непосилен финансово за тях, като пресмятат, че ще им струва по 2500 лева на гише.

Ще спрат ли да ни продават лекарства на блистери?

Аптекари предупреждават клиентите си, че вече няма да могат да си купуват лекарства на блистери. Това е свързано с въвеждането на систе...

Искаме национална лекарствена политика, а не хаос и прокарване на корпоративни интереси в сферата на здравеопазването, категорични са фармацевтите. Едно от основните им искания е да има електронна рецепта, която да позволява следенето на лекарства, както и когато се правят закони и наредби, да има истинско обществено обсъждане, а не секторът да се поставя пред свършен факт. И въпросът - защо се търсят незаконни лекарства при аптеките, а не при разпространителите?

От Националната пациентска организация са много разтревожени от случващото се, като от там изрично подчертаха, че проблемът ще е много сериозен в по-малките градове.

Стефка Пенчева е собственик на аптека в Пазарджик, която няма да отвори врати днес (20 февруари). Тя и колегите и ще се включат в националния протест на фармацевтите.

Очаква се над 40 аптеки в Пазарджик и региона да останат затворени на 20 февруари. Протестиращите аптеки в страната се очаква да бъдат над 700. Според БНТ в Русе обаче няма да има затворени аптеки, а там аптеките са близо 40. Като форма на протест фармацевтите в тези аптеки ще продават днес без престилки. А от Благоевград уверяват, че макар 40-тина аптеки да са част от протеста, всъщност в тях ще има аптекари и те ще обслужат спешни случаи. Протестът всъщност ще представлява правене на ревизия, а не редовен работен ден.

Аптекари от Бургас: Новата система за лекарствата защитава големите фирми, другите сме обречени

Аптекари от Бургас настояват за ясни правила при въвеждането на новата система за верификация на лекарствата. Георги Неделчев е фармац...

Снимка: Архив

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕОПАЗВАНЕ:

Безплатни ваксини за коклюш за бременните у нас

Образователният министър: Класовете в карантина заради коклюша са под 100

28-годишен болен от коклюш

Колко още ще се занимаваме с коклюша? Доц. Ангел Кунчев с отговор

Днес става ясно ще обявят ли епидемия и извънредни мерки срещу коклюш

Спад в броя на новите случаи на коронавирус за денонощие

Колко струват тестовете за коклюш?

Промяна в направленията за мамография и ехография на млечна жлеза от 1 юли: Ето колко ще са валидни

Ще се обяви ли епидемия от коклюш и ще има ли строги мерки?: Говори доц. Ангел Кунчев

Коклюшът се разраства: Още една област светна в червено

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com