Фармацевтите "за" те да решават лекарствата на болните

4951
Фармацевтите "за" те да решават лекарствата на болните
Снимка: Pixabay

След като преди седмица лекари и пациенти се обявиха срещу нова идея на здравния министър Петър Москов, която предвижда лекарите вече да не изписват конкретни лекарства по име, фармацевтите подкрепиха предложението. Според него конкретният продукт, с който ще се лекуваме, ще избира не лекарят, а фармацевтът.

От фармацевтичния съюз са на мнение, че тази стъпка е правилна, тъй като у нас се търгува с над 10 000 имена на лекарства и нямало лекар, който да ги познава всички.

От друга страна, според фармацевтите, с новата мярка отговорността за лечението вече ще е поделена между този, който предписва лекарството и този, който го продава, предаде Дарик.

Москов увери, че всички лекарства за онкологични заболявания са гарантирани на 100%

"Всяко едно лекарство за онкологията е на 100% гарантирано от Здравната каса”. Това заяви във Варна министърът на здравеопазванет...

Фармацевтът е експерт по лекарствата, не продавач, заяви председателят на Българския фармацевтичен съюз Илко Гетов. Според него, в рамките на 6-минутен разговор между аптекар и пациент фармацевтът може да прецени най-добре кой генерик пасва най-добре на нуждите на пациента и на съпътстващите хронични заболявания. Най-скъпият генерик не винаги е най-добрият, подчерта Гетов.

Според Антон Вълев, шеф на Националната аптечна камара, не са малко случаите, в които на пациента се изписват повече от нужните лекарства, както и излишно по-скъпи търговски марки. Работата на фармацевта е да пресече това, убеден е Вълев.

Преди седмица лекари и пациенти обявиха за опасна въпросната идея. Аргументът им бе, че след като тя се реализира, пациентите ще отидат в аптеката и ще си купят лекарство, за което лекуващият ги няма да знае. Това щяло да се отрази негативно върху терапията на болните.

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com