Гореща линия за алкохолици откри "Лига на умерените"

46338
Гореща линия за алкохолици откри "Лига на умерените"

Сдружението "Лига на умерените" обяви вчера на кръгла маса в БЧК заедно с Българска психиатрична асоциация откриването на гореща телефонна линия, на която алкохолно зависимите и техните близки биха могли да търсят съвет и помощ, съобщи БГНЕС.

Събитието беше под мотото "Алкохолната зависимост - лечимо мозъчно заболяване. Ограничаване на високо рисковата алкохолна консумация и достъп до лечение на алкохолно зависимите".

България на практика е в зоната на здрача, що се отнася до консумацията на алкохол. В родината ни има 350 000-400 000 алкохолно зависими /лекарите използват научни термини, става дума за безпаметни алкохолици, виждащи светлината , единствено пречупвана през чаша, пълна с градуси/.

Председателката на сдружението "Лига на нормалните" д-р Мила Дукова обяви отварянето на горещата линия с №0888 000848 за хората, които имат проблеми с чашката или за техни роднини.

Статистиката е безмилостна - в България 30% от мъжкото население и 20% от дамите са проблемно пиещи. Неглижирането на проблема с алкохолно зависимите беше изтъкнато и от д-р Александър Канчелов, специалист по лечение на зависимости.

По неговите думи у нас алкохолно зависимите са 10 пъти повече от хероиново зависимите. При алкохола поради етно-исторически фактори проблемът не се отчита – но говорим за сериозни числа в социален план.

Според световните стандарти "червената линия" вече е пресечена, ако представителите на силния пол употребяват седмично 21 стандартни питиета /внимание, става дума за концентрат от 25 милилитра, не за обичайната "Сипи една ракия", която зависи от чашата и бутилката/ и 14 при дамите.

Проблемът не се радва на внимание и от страна на медиите – клипът на "Лига на умерените" с мотото "Не изхвърляй живота си на боклука" е излъчван от 10 регионални тв станции, за централните медии такова явление не съществува.

Д-р Соня Тотева, директор на държавната психиатрична болница по наркомании и алкохолизъм, запозна участниците в кръглата маса с "добри" и "лоши" новини. В първата категория са тези, че хора се опитват с връзки да се включат в лечението на подчиненото й лечебно заведение.

Втората е по-стряскаща – страната ни е участва от три години в европрограми за профилактика и лечение на алкохолизма на работното място.

Рибеното масло предпазва мозъка на алкохолици

Рибеното масло и съдържащите се в него омега-3 мастни киселини могат да защитят клетките на мозъка от прекомерните увреждания, получени...

Целта на сдружението е със своите действия и кампании не да сведе до 0% пиенето, а да мотивира любителите на питиетата да го правят контролирано и с финес, без да съсипват собствения си живот, този на близките си и да стават бреме за обществото.

 

 

 

350 000 българи са зависими от алкохол

350 000 българи са алкохолно зависими, но само 1% от тях се лекуват. Все повече хора у нас пият редовно, като 30% от мъжете и 20% от же...

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Здравеопазване