И лекарите могат да излязат на протест

5805
И лекарите могат да излязат на протест
Снимка: БГНЕС

Не е ясна съдбата на Националния рамков договор за 2016 година. Това заяви председателят на Българския лекарски съюз Венцислав Грозев, цитиран БГНЕС.

Грозев бе категоричен, че заради изваждането на БЛС от преговорите за разпределението на бюджета на НЗОК е възможно дори да се стигне до протести. Той посочи, че от БЛС са изпратили становища по този проблем до всички парламентарни групи и вече има проведени срещи, а предстоят и други. Грозев каза и, че пакетът от медицински дейности, които се покриват от НЗОК са 35 нови амбулаторни процедури за изпълнение в болничната и извънболничната помощ. На фона на това обаче липсва финансова подкрепа в проектобюджета за НЗОК за тези нови процедури. Това, ако не се промени, ще създаде затруднение още в началото на новата година, предупреди шефът на БЛС. Освен това в проекта за бюджет на Касата за 2016 г. не се дава възможност още от началото на годината да се преразпределят суми от резерва за финансиране на тези дейности. От БЛС предлагат да се ползват тези резервни средства, за да се гарантира спокойствие в системата.

Москов: Бюджетът на касата няма да бъде надскачан и източван

За първи път имаме пълноценен ангажимент и на двете страни след договорени взаимно отстъпки за това, че от една страна са гарантирани о...

В момента за здравноосигурителни плащания по различните видове медицински дейности са определени 3,204 млрд. лв. - разходи за трансфери. За здравноосигурителни плащания са предвидени 2,809 млрд. лв., а за здравноосигурителни плащания за първична и извънболнична помощ, т.е. дейността на общопрактикуващите лекари - 180 млн. лв. Парите за общопрактикуващите лекари са без повишение, твърди Грозев. Предложението на БЛС е тази сума да бъде повишена с 22 млн. лв. до 202 млн. лв. Причината за исканото увеличение е, че така ще се подобри диспансерното лечение и ще има по-добро изпълнение на програмите за детско и майчино здравеопазване.

Освен това тези желания на БЛС са в унисон с желанието за реформиране на системата. В момента здравноосигурителните плащания за специализираната извънболнична помощ е в рамките на 201.54 млн. лв., като и тук няма никакво повишаване на средствата, твърди той. Предложението на БЛС е тези средства да бъдат 220 млн. лв.

Парите за медико-диагностична дейност в момента са 70.44 млн. лв., а от БЛС настояват да станат 92 млн. лв. Грозев посочи, че от тези 70 млн. лв. 4.5 млн. лв. са били прехвърлени към болничната помощ и за няколко дни тя започна да налага санкции в системата на извънболничната помощ. "С други думи - да глобява колегите ни за неправомерно получени суми във връзка с регулативни стандарти", коментира Грозев.

Ако не бъдат направени промени, Българският лекарски съюз и Българският зъболекарски съюз няма да участват нито в преговорите, нито ще подпишат рамков договор при тези обстоятелства. Той обаче вярва, че ще има диалог и ще се стигне до решение. Ако не - БЛС и цялата гилдия ще обсъдят включително и въпроса за протестни действия. Това обаче ще стане след като се видят решенията на парламентарната комисия по здравеопазване и парламента като цяло и когато са изчерпани всички други възможности.

НЗОК и БЛС подписаха Националния рамков договор

Надзорният съвет на НЗОК и УС на БЛС подписаха Националния рамков договор и договор за цени за обеми за 2015 г. Това обяви председате...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Здравеопазване