И от Турция обжалваха поръчката за 400-те линейки

4489
И от Турция обжалваха поръчката за 400-те линейки
Снимка: БГНЕС

Тежка артилерия от Турция пуснаха срещу поръчката на здравното ни ведомство за доставка на 400 нови линейки, които трябва да бъдат разпределени между центровете за спешна помощ в България.

Откакто е обявена през март месец, важната поръчка беше спирана неколкократно от две български фирми, които не биха могли да изпълнят мащабната поръчка - "Вайнман технолоджи" ЕООД и "Оксиджен проджектс" ЕООД. От вчера обаче в историята с блокирането на тази процедура се включи и мощна турска компания с трудно за произнасяне название - Ambulans İlkyardım ve Hastane Cihazları ve Tesisleri Sanayi Tic.

Разблокират поръчката за 400 линейки, но накараха институциите "да танцуват"

Върховният административен съд (ВАС) е втората инстанция, която отхвърли искането за „спиране на процедурата“, обявена от З...

Както пише в сайта на компанията, тя има близо 50-годишен опит в оборудване на линейки, мобилни клиники, мобилни болници, погребални и спасителни автомобили, включително бронетанкови превозни средства. Тя изнася специализирана автомобилна техника в цял свят. Основана е през 1965 г. и е собственост на Ердинч Аян. Част е от холдинга компании "Аян груп" със седалище в Анкара.

Турската компания е подала жалба в Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) срещу заповедта, с която министърът на здравеопазването е удължил сроковете за подаване на оферти (до 10 август) и съответно за тяхното отваряне (на 13 август). Поискала е и временна мярка "спиране на производството".

Решението, с което здравният министър разблокира процедурата, е от 9-ти юли – първия работен ден след решението на Върховния административен съд (ВАС) от 6-ти юли, с което ВАС отхвърли жалбата на "Вайнман технолоджи" за мярката "спиране на производството". В деня, в който ВАС се произнесе срещу тази жалба, зам.-министърът на регионалното развитие Деница Николова заяви, че съществуват рискове за програмата, заради обжалването на процедурата за доставка на 400 линейки, част от проекта за модернизация на спешната помощ.

"Това е сериозен проблем, защото всеки ден забава на проекта носи риск от загуба на средства. Доставката на линейките е ключова част от проекта и може да коства санкция, защото имаме заложени срокове, които се съблюдават. Рискът към настоящия момент при нереализиране на ключови дейности е 6% от цялата стойност на проекта, който е на стойност 163 млн. лв.", каза Деница Николова.

Заради жалбоподателя буксува обществената поръчка за новите 400 линейки

Във връзка с обществената поръчка за закупуване на 400 броя линейки, обявена от Министерството на здравеопазването (МЗ), Върховният адм...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕОПАЗВАНЕ:

Безплатни ваксини за коклюш за бременните у нас

Образователният министър: Класовете в карантина заради коклюша са под 100

28-годишен болен от коклюш

Колко още ще се занимаваме с коклюша? Доц. Ангел Кунчев с отговор

Днес става ясно ще обявят ли епидемия и извънредни мерки срещу коклюш

Спад в броя на новите случаи на коронавирус за денонощие

Колко струват тестовете за коклюш?

Промяна в направленията за мамография и ехография на млечна жлеза от 1 юли: Ето колко ще са валидни

Ще се обяви ли епидемия от коклюш и ще има ли строги мерки?: Говори доц. Ангел Кунчев

Коклюшът се разраства: Още една област светна в червено

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com