И служителите на санаториумите на протест срещу здравния министър

93414
И служителите на санаториумите на протест срещу здравния министър
Снимка: БГНЕС

Служители от всички клонове на Национален комплекс Специализирани болници за рехабилитация ЕАД потеглят в понеделник към София за протест пред Министерството на здравеопазването. Причината е изненадващата смяна на Съвета на директорите на държавното дружество и действия на министър Андреева, касаещи бъдещето на дружеството. Заповедта за смяна на борда е издадена на 11 юли от министъра на здравеопазването Таня Андреева без ясни мотиви, твърдят служителите, които тръгват на протест.

На мястото на изпълнителния директор на НК СБР ЕАД д-р Ченко Чалъков, доказан специалист и ръководител на дружеството в различни мандати, вече е назначена медицинската сестра Плумелина Мичева. Допреди ден, пак със заповед на Таня Андреева, тя е била директор на Специализираната болница за рехабилитация - клон Поморие.
Започва процес за разграбване и фалиране на НК СБР - ЕАД. Причината е бързо да бъдат заличени работещи бази на Министерството на здравеопазването, където при отлични условия и достъпни цени се лекуват и поддържат здравето си деца и възрастни с тежки заболявания като церебрална парализа, тежки двигателни проблем.

Кабинетът обвини здравния министър, че имитира дейност

Това, което министърът на здравеопазването е трябвало да го свърши, го е свършил, никой не бави топката. В тази страна има закони и про...

Целта е европейски пациенти, които влизат вече в българските болници да се насочват към новите частни здравни заведения, които без мярка бяха изградени в страната, коментира д-р Ченко Чалъков. Факт е, че списъците на нуждаещите се от лечение в Специализираните болници за рехабилитация са огромни, хората чакат ред по 12-18 месеца. Само в СБР-клон Баня, Карловско, например листата на чакащите е около 5000, потвърждават пациенти на здравното заведение.
В момента е в ход процедура на безвъзмездно прехвърляне на старото калолечение на СБР - клон Поморие на общината. В същото време за супер апетитния обект, който е на площ 4.5 декара и се намира между калонаходището и Военния санаториум в Поморие, има кандидати. Обектът може да бъде продаден много изгодно, да бъде отдаден под наем за десет години или за по-дълъг срок.

В Съвета на директорите е обсъждан вариант и за създаване на публично-частно партньорство също при изгодни за държавното дружество условия. И трите варианта носят приходи на дружеството. Но д-р Таня Андреева избира четвърти - който нанася щети и лишава поморийския клон и НК СБР от възможност за изгодна сделка. Този сценарий вече бе отигран със СБР - клон Баня, Карловско. Неотдавна министър Андреева подари обекта на болницата в Шипково, Троянско на местната община. В момента е в ходи процедура за предоставяне по същия начин на обекта на Специализирани болници за рехабилитация „Вили Костенец" на общината, пак без пари.

В петък процедурата по уволнението на досегашното ръководството на НК Специализирани болници за рехабилитация" не е била довършена докрай. Новият борд, който вече е набъбнал до пет члена, все още не е в вписан в Търговския регистър, научи „Марица".

Утре сутринта ще се срещна с досегашния Съвет на директорите, както и Медицинският съвет, в който влизат всички директори и главни счетоводители на клоновете в страната, за да ги запозная със ситуацията. Очаквам, че ще формираме общо становище по проблема, заяви д-р Ченко Чалъков.
В същото време служители от Баня, Карловско и останалите клонове на НК Специализирани болници за рехабилитация ЕАД, които не са смяна, потеглят за София, за да протестират пред министър Таня Андреева.

Андреева: Здравният министър си свърши работата

Въпреки затрудненото положение в здравния сектор, ресорният министър Таня Андреева е уверена, че е свършила работата си добре. "Това, к...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Здравеопазване