Има глобени стотици родители заради отказ от ваксина срещу морбили, има и глобени лекари

4315
Има глобени стотици родители заради отказ от ваксина срещу морбили, има и глобени лекари
Снимка: iStock/Guliver

112 родители са получили акт през 2018 г., защото не са ваксинирали децата си. Това показват данните на районните здравни инспекции, които през миналата година направили над 16 000 проверки в цялата страна за изпълнението на имунизационния календар, обясни главният държавен здравен инспектор д-р Ангел Кунчев, предаде в. "24 часа".

Глобите варират от 50 до 100 лева, като по закон могат да са до 200 лева. Повечето били събрани, а сред глобените имало и лекари.

Кунчев: 1 болен от морбили, срещнал 100 души, ще зарази 95 от тях

Към 27 февруари в Министерство на здравеопазването са съобщени 51 случая на морбили. Засегнати са четири области в страната: Благоевг...

Освен родители са санкционирани и трима лични лекари в Благоевградска област, защото в пациентската си листа имали деца с нередовни имунизации, които сега са болни от морбили, съобщиха местните здравни инспектори. Един директор на детска градина също е наказан - получил акт, защото допуснал деца без нужните за възрастта им имунизации. Именно в Благоевградска област са 40 от болните от морбили до момента. Само за последните два дни са приети нови 8 с дребна шарка от района на Разлог и Белица. Всички са от ромски произход, на възраст до 19 г.

Кунчев припомни, че всеки човек може да подаде сигнал за нежелани реакции от ваксини на сайта на Агенцията по лекарствата. За миналата година има 108 такива съобщения на фона на 2,2 млн. имунизации и реимунизации. От тях 15 били свързани с ваксината срещу морбили, изразяващи се в по-силна външна реакция около мястото на убождане.

От РЗИ продължават проверките в здравните кабинети на детските градини и училищата за неимунизирани деца. Досега са издирени 416 контактни лица, на 204 от тях са поставени ваксини. 51 стигнаха заболелите от морбили. Само 3-ма от тях са с една вместо две ваксини срещу дребна шарка, останалите са неимунизирани.

В съседните държави вече трета година "ври и кипи", напомни Кунчев. Ескалацията на морбили в Европа започна с отделни епидемиологични избухвания в Украйна, Румъния, Франция, Италия, Гърция и последно в Македония, като през 2018 година заразените общо са били 82 576. За сравнение през 2016 година болните са били 5273, през 2017 година - 25 863. В България най-много заразени от епидемията през 2009 година насам е имало през 2017 година - 165. Като цяло у нас не бягаме от ваксината - около 94% от българите са ваксинирани.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕОПАЗВАНЕ:

Коклюшът се разраства: Още една област светна в червено

Вдигат заплатите в Пирогов

Два нови случая на коклюш в област Сливен

Прокуратурата каза прекратено ли е производството за Даная

Проучване: Българските родители - твърдо “за“ ваксиниране на децата

Фармацевт: И в складовете няма ваксини за коклюш

Случаят "Даная": Най-важно е спокойствието на системата, каза здравният министър

Коклюш: 14 дни карантина, друга ваксина може да е фактор за картината на болестта

Без паника, затваряне и дистанция: Проф. Кантарджиев съветва да не се страхуваме от коклюша

Ангел Кунчев: Доста близо сме до епидемия от коклюш

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Здравеопазване