Има първенец в модернизацията на "Спешна помощ", но и лош пример

4796
Има първенец в модернизацията на "Спешна помощ", но и лош пример
Снимка: БГНЕС

Габровска област е първенец по изпълнение на дейностите по големия инвестиционен проект за модернизация на системата за спешна медицинска помощ в страната. Това стана ясно от изявление на зам.-министъра на здравеопазването проф. Илко Гетов при откриването на обновеното спешно отделение на МБАЛ "Д-р Тота Венкова" в Габрово.

По думите му Габровска област е първата в България със 100% завършен проект "Подкрепа за развитие на системата за спешна медицинска помощ".

Той подчерта, че екипът на Министерството на здравеопазването ще продължи да подкрепя усилията на приоритетните болници, на структуроопределящите отделения и на медицинските специалисти, за да се подобри достъпът на всички български граждани до качествена и ефективна медицинска помощ. Още: Проблемът с поръчките за спешна помощ набъбна – ще ги възлагат без парично ограничение

За по-добра "Спешна помощ"

Проектът "Подкрепа за развитие на системата за спешна медицинска помощ" се изпълнява от Министерството на здравеопазването. Общият му бюджет е 163 897 815 лв. Точно заради това той се води "Голям инвестиционен проект". По него бяха предвидени строителни интервенции в 235 обекта от системата на спешната помощ. От тях 27 центъра за спешна медицинска помощ (ЦСМП), 174 филиала към тях, 34 спешни отделения към областни болници.  

За 84 обекта бе предвидено ново строителството, а за 151 - преустройство и ремонт. Още: Над 163 млн. лева ще бъдат отпуснати за спешна медицинска помощ

Заложено бе също така покупка на специализирано медицинско оборудване и обзавеждане за системата на спешна медицинска помощ и 400 нови линейки.

И както има първенец със 100% изпълнение, така се оказва, че има и незапочнали проекти. Това става ясно от отговора на здравния министър проф. д-р Христо Хинков до депутата Деница Симеонова от ПП-ДБ за относно ремонта на спешното отделение в МБАЛ- Враца.

Министърът припомня, че през май месец 2021 г. е сключен договор с фирмата "Примастрой 21" ООД за СМР на спешното отделение в МБАЛ Враца. "След сключване на договора с изпълнителя стартирането на строително-монтажните работи в спешното отделение на лечебното заведение не беше възможно, поради възникването на пандемията от коронавирусна инфекция и въведената в страната извънредна епидемична обстановка, продължила до 31.03.2022 г. Последвалата инфлация също създаде сериозен проблем с извършването на СМР по сключения договор с изпълнителя, свързан с повишените цени на материалите и труда в строителния сектор. Междувременно изтече издаденото от Община Враца разрешение за строеж за обекта“, пояснява Хинков.

Той уточнява, че предстои да се актуализира проектът, защото са настъпили промени в нормативната уредба, след което ще иска издаване на ново разрешение за строеж.

Министър Хинков подчертава, че спешното отделение на Враца не отпада от проект "Подкрепа за развитие на системата за спешна медицинска помощ". "През 2024 г. Министерството на здравеопазването ще продължи изграждането на необходимата инфраструктура за предоставяне на спешна медицинска помощ в лечебното заведение", допълва той, но не уточнява с какви средства. Още: Обновяват с 280 линейки амортизирания автопарк на спешната помощСходна е ситуацията и със спешното отделение на МБАЛ – Смолян.

"Проектът е на Министерството на здравеопазването и всички процедури се провеждат в Министерството, които са водещата страна. Имаме уверение от строителя, че този месец (декември 2023 г.) ще бъде открита строителната площадка и ремонтните дейности ще започнат през декември. Предприели сме необходимите действия и сме освободили по-голяма част от помещениета, в които ще се извършва ремонтът", заяви за Actualno.com д-р Марин Даракчиев, изпълнителен директор на МБАЛ - Смолян.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕОПАЗВАНЕ:

Без нови случаи на коронавирус у нас за денонощие

Нов спад в броя на заразените с Ковид, само в две области има нови случаи

Безплатни ваксини за коклюш за бременните у нас

Образователният министър: Класовете в карантина заради коклюша са под 100

28-годишен болен от коклюш

Колко още ще се занимаваме с коклюша? Доц. Ангел Кунчев с отговор

Днес става ясно ще обявят ли епидемия и извънредни мерки срещу коклюш

Спад в броя на новите случаи на коронавирус за денонощие

Колко струват тестовете за коклюш?

Промяна в направленията за мамография и ехография на млечна жлеза от 1 юли: Ето колко ще са валидни

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com