X
 
 

Как се случва издаването на фалшиви решения от ТЕЛК

2282 1
photo of Как се случва издаването на фалшиви решения от ТЕЛК
Снимка: БГНЕС
Схемата за сдобиване с фалшив ТЕЛК съдържа няколко етапа. Етап 1: Посредник, който урежда диагнози и придвижва молбата пред ТЕЛК. Етап 2: Първоначални етапни епикризи с фалшиви диагнози, печат и подпис на лекари от кръга на посредника. Етап 3: Издаване на направление за още изследвания от личен лекар влизащ в кръга на посредника. Етап 4: Организирано от посредника приемане в болница проформа за потвърждаване на епикризите. Етап 5: Подаване на събраните медицински документи за ТЕЛК – комисия. Етап 6: Посредникът запознава предварително здравия пациент с хора от ТЕЛК комисията, за да знаят кой е. Това показват резултатите от журналистическо разследване на Нова телевизия, извършено със скрита камера. 

Резултатът от съответния експеримент е 35% инвалидност за здрав човек. Макар в случая тези проценти да не надвишават 50 и да не предполагат инвалидна пенсия, схемата за източване на държавни пари от здрави хора през годините е същата като в нашата история. Повтаря се с леки промени в детайлите, твърдят лекари, пациенти и други запознати със схемите, пожелали анонимност.

Бащата на Тита окончателно се сбогува с шефското място в НОИ в Силистра

Апелативният специализиран съд отстрани от длъжност началника на НОИ-Силистра Милен Пенчев – обвинен за участие в схема за отпуск...

Следващият етап е явяване пред ТЕЛК–комисията и издаване на решение за процента на инвалидност.

"Фалшивите диагнози и изписванията на лекарства от пусто в празно са видимите знаци за порока в ТЕЛК системата у нас", смята адвокат Георги Коев – който в същото време е и освидетелстван с ТЕЛК-решение. Престъпното поведение на лекари от самите комисии, определящи процентите инвалидност, оставя най-малко следи по веригата.

"Каквито и документи да поискате от един престъпно настроен човек, той ще се снабди срещу пари с тях, ще ги представи на комисията и тя няма да може да провери дали са действителни или не. Те не носят отговорност за тези документи, защото не са ги съставили те. защото вършат една бумащина. Истинските инвалиди и хората с трайна загуба на работоспособност, са и с трайната загуба да обслужват себе си и да ходят на стотиците опашки и гишета да се снабдяват с необходимите документи. Това нямаше да бъде възможно да се случва така ако ги преглеждаха в един единен орган. Те са едни счетоводители на документи, те не извършват експертно оценъчна дейност на здравословното състояние на лицето, на което се отпуска помощ", обясни още адвокатът.

Формалната чиновническа функция на ТЕЛК-комисиите е сред причините, както за злоупотреби и корупция, така и за несправедливост към истински нуждаещите се от пари и помощ инвалиди. Това твърдят и от Българския Лекарски Съюз, като се разграничават от недобросъвестните лекари.

Бащата на Тита излезе от ареста

Апелативният специализиран съд пусна под домашен арест директора на НОИ-Силистра Милен Пенчев - бащата на певицата Тита, предаде БГНЕС....

"Мисля, че най-накрая трябва да се създаде възможност за обективна преценка на здравословното състояние на българските граждани. това може да се постигне. Не може само на лекарите, които участват в тоя процес да се вменява вина. те не всички са такива. говорим за малък процент. нека да се съгласим това. в никакъв случай, той не е огромен" коментира д-р Д-р Николай Брънзалов, заместник-председател на БЛС.

Че системата ТЕЛК у нас поражда проблеми за истинските болните, разказва и Тони Маринова, майка на дете със синдром на Даун и председател на сдружение „Синдром на Даун в България”. Според нея, с приетите от година мерки за утежняване на условията при получаване на процент инвалидност децата с Даун не могат да получават помощи.

От БЛС казват, че явно нещо не е доизмислено, след като ощетени се оказват действително болните хора.

Actualno.com

Етикети:

Рейтинг: 5 от 5. Гласували общо: 1 потребители

1 Коментара

Кафене
Съгласявам се с общите условия за ползване на сайта

Екипът на actualno.com ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

  • Анонимен 1 Анонимен преди 2 месеца Профил на трол?
    Ами значи излиза, че всички са престъпници по веригата. От горе, от върха, та чак до долу, всеки лекар поотделно е престъпник. Защото няма държава!
  • Екипът на actualno.com ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

missing image
Св. пророк Йезекиил

Свети пророк Йезекиил бил свещеник и произлизал от Левиевото коляно. По време на второто пленяване на Йерусалим при цар Йехония той бил взет в плен...

missing image
Отиде си Буги Барабата

На 58-годишна възраст почина музикантът Марио Събев, известен като Буги Барабата. Буги Барабата, основателят на "Бараби Блус Бенд", легендарен...