Какво може да спре лекарите в България от общонационална стачка?

14563
Какво може да спре лекарите в България от общонационална стачка?

Протестите в България станаха ежедневие, а поредният вече чука на вратата - този на лекарите срещу новата методика за определяне на бюджетите на болниците на Националната здравоноосигурителна каса (НЗОК).

Утре, 28 февруари, лекари от цялата страна излизат в ефективна стачка. Основните им искания са две - оставка на управителя на НЗОК д-р Пламен Цеков и връщане на старата методика за определеня на бюджетите на болници и тяхното изплащане. Ето и всичките искания:

Българският лекарски съюз поиска оставката на шефа на НЗОК

Протест на българските лекари срещу Националната здравнаосигурителна каса (НЗОК) и искане за оставка на управителя на касата д-р Пламен...

- да се отменят правилата за определяне на годишния прогнозен план за обем дейност и стойност на разходите за болнична медицинска помощ към договорите с изпълнителите на болнична медицинска помощ за 2013 г., приети с Решение на надзорния съвет № РД-НС-04-2/14.01.2013 г.

- да се отменят правилата за реда за определяне на броя на специализираните медицински дейности и стойността на медико-диагностични дейности за назначаване от изпълнители на първична и специализирана медицинска помощ, приети с Решение на Надзорния съвет № РД-НС-04-3/14.01.2013 г.

- да се отмени постановление № 353 от 27.12.2012 г. за приемане на методики за остойностяване и за заплащане на медицинската помощ по чл. 55, ал .2, т. 1 от Закона за здравното осигуряване (обн., ДВ, бр.2 от 2013 г.) (ПМС № 353 от 2012 г.) на основание чл. 55 е ЗЗО, прието по предложение на НЗОК и се върнат същите, действали през 2012 година.

- да се отмени Методика за договаряне на стойността, до която се заплащат от НЗОК медицинските изделия в условията на болничната и извънболничната медицинска помощ (приета решение № РД-НС-04-108 от 21.11.2012 г. на Надзорния съвет на НЗОК), и следващата от нея процедура за договаряне на стойността, до която се заплащат от НЗОК медицинските изделия в условията на болничната и извънболничната медицинска помощ и останат действащите правила през 2012г.

"Пирогов" не подкрепя официално протеста срещу НЗОК

Медицинският персонал на "Пирогов" няма да участва в протеста, обявен от Българския лекарски съюз (БЛС) за 28 февруари от 16:00 часа п...

- да се отмени Постановление №5 от 10.01.2013 г. за приемане на обемите и цените на медицинската помощ по чл. 55, ал. 2, т. 2 от закона за здравното осигуряване за 2013 г., прието по предложение на НЗОК и се приемат договорените между БЛС и НЗОК обеми и цени за 2013 г., отразени в подписания между двете страни протокол.

- да се отмени Закона за допълнение на закона за здравното осигуряване (ДВ. бр.4 от 15 Януари 2013г.) и се прехвърли отново финансирането на асистирана репродукция и на ваксини за задължителни имунизации и реимунизации на Министерството на здравеопазването, тъй като са задължение на държавата.

- да се отмени прилагането на §18 от Закона за държавния бюджет за 2013г., свързан с дължима вноска в републиканския / общинския бюджет в размер на 50% от получения наем от съответното лечебно заведение и на Постановление 1 от 09.01.2013г. за внасяне в републиканския бюджет на 80% от печалбата на лечебните заведения.

Народното събрание да освободи д-р Пламен Цеков като управител на НЗОК поради липса на компетентност, довела до неадекватни решения на НЗОК и провал на преговорите за НРД 2013 и освобождаване на членовете на Надзорния съвет, одобрили с подписите си гореупоменатите документи.

Частните болници също тръгват срещу НЗОК

Лекарският протест срещу НЗОК набира сила – частните болници в страната също ще се присъединят към него в четвъртък (27 февруари)...

Ако исканията не бъдат изпълнени, лекарите заплашват, че ще стачкуват до окончателна победа.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Здравеопазване