Кантарджиев: Нямаме нужда от повече ваксини за масова ваксинация

13625
Кантарджиев: Нямаме нужда от повече ваксини за масова ваксинация
Снимка: Министерски съвет

За последните 14 дни имаме 155 болни на 100 000 души, а през ноември числото беше 680. Това каза проф. Тодор Кантарджиев, един от членовете на Националния оперативен щаб (НОЩ).

"Какво да хлабиме – да не носим маски? По-добре да не се събираме много хора и да носим маски – посвикнахме", подчерта професорът.

Проф. Тодор Кантарджиев обясни коя ваксина за кого е най-подходяща

Всички мерки и усилия досега бяха, за да дочакаме добра ваксина. Сега, тъй като вече започна да се говори срещу ваксините, хубаво е да ...

Според Кантарджиев, количеството РНК ваксини, което сме договорили, не е малко, а освен това той посочи, че скоро се чака и ваксината на AstraZeneca и Оксфордския университет. „Милион като се направи, още два милиона да се направят мисля може да се направи организация”, каза професорът пред Нова телевизия.

По думите му, в най-добрия сценарий трябва да имаме 1,5 млн. ваксинирани до края на август, 2021 година. Разбира се, това няма как да стане само с РНК ваксините. На въпрос дали може да се поръчат допълнително РНК ваксини, отговорът беше, че ваксините са поръчвани с общоевропейска поръчка, от ЕК. "Можем да поръчваме повече, стига да си плащаме повече – но това, което сме поръчали, мисля е достатъчно, даже малко повечко", обобщи Кантарджиев, като уточни: "Засега това, което ЕК е поръчала за България, е повече от необходимото". Той настоя, че ваксини следва да има и за наши съседи, които не са членове на ЕС.

"Николаев, всяка година ме питаш кога ще дойде грипът, в колко часа", пошегува се професорът след въпрос кога ще дойде ваксината на AstraZeneca в България.

Що се отнася до възможни тежки алергични реакции, Кантарджиев обясни, че опасността била "малко по-висока" от тази при грипните ваксини. Официално изследване в САЩ показа риска - 10 пъти по-висок, отколкото при грипна ваксина! А Кантарджиев обясни, че в 7 от 10 случая ако ще има тежка реакция, тя става до 15 минути след поставяне на ваксината.

Д-р Велислава Петрова: Изненадва ме, че хората се плашат от ваксината вместо от вируса

"Когато количеството на налични ваксини е достатъчно, бих препоръчала и преболедувалите коронавирусна инфекция да се ваксинират". Това ...

Кантарджиев каза и, че ако работиш като санитар, ще бъдеш сред първите ваксинирани. "Като обслужва болни, защо да не се ваксинира", добави той в коментар а клип на топмодела Гери Дончева как е била ваксинирана.

"За съжаление тези силни и хубави мъже ако вдигнат по температура, се променят и почват да звънят по нощите на познати да ги приемат в болница и да ги обгрижат всецяло", коментира Кантарджиев въпроса с мъжкото хоро в Калофер.

Още: Проф. Чорбанов се съмнява дали скоро ще има масова ваксинация в България

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕОПАЗВАНЕ:

Безплатни ваксини за коклюш за бременните у нас

Образователният министър: Класовете в карантина заради коклюша са под 100

28-годишен болен от коклюш

Колко още ще се занимаваме с коклюша? Доц. Ангел Кунчев с отговор

Днес става ясно ще обявят ли епидемия и извънредни мерки срещу коклюш

Спад в броя на новите случаи на коронавирус за денонощие

Колко струват тестовете за коклюш?

Промяна в направленията за мамография и ехография на млечна жлеза от 1 юли: Ето колко ще са валидни

Ще се обяви ли епидемия от коклюш и ще има ли строги мерки?: Говори доц. Ангел Кунчев

Коклюшът се разраства: Още една област светна в червено

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com