Кантарджиев за коронавируса: Смъртността винаги става висока, когато заразата утихва

6873
Кантарджиев за коронавируса: Смъртността винаги става висока, когато заразата утихва
Снимка: БГНЕС

Смъртността винаги става висока, когато заразата утихва. България е една от държавите с най-висока смъртност изобщо в Европа. Как искате смъртността от коронавирус тогава да е по-ниска? Тази позиция изказа проф. Тодор Кантарджиев, част от Националния оперативен щаб (НОЩ) за борба с коронавируса.

И ние се готвим за сериозна есен и зима, предупреди професорът. Той беше категоричен - или маска, или тръба за дишане, визирайки поведението на хората при тесен контакт, т.е. от по-малко от метър дистанция.

Учени: Два пъти повече мъже умират от COVID-19 спрямо жените

Един и половина до два пъти повече мъже умират вследствие на усложнения от коронавирусна инфекция спрямо жените. Това заяви Елена Малин...

Трябваше да се върнат учениците в училище, с изключение на малкото деца с имунен дефицит и по-тежки заболявания. Не бива да се притесняваме чак толкова, заяви проф. Кантарджиев за новата учебна година.

И Кантарджиев каза очевидното – от директора на съответното училище зависи в най-голяма степен колко ще е безопасно да се учи присъствено в условията на COVID-19. Всички насоки на държавата ТУК!

"Малко спокойствие, малко да обмислим децата, защото прекаленото е прекалено. Заради една такава пандемия не може да оставим децата без образование и хората без работа. Какво чакаме в момента – чакаме ваксина, чакаме добра терапия и хубаво лекарство", обобщи Кантарджиев пред БНТ. Според него, при сегашното ниво на заразяване, ако това се беше случило в началото на годината, смъртността щяла да е 10 пъти по-висока.

Що се отнася до тестването за COVID-19, Кантарджиев заговори за нов тест от САЩ, доказващ наличие на антиген в носоглътката. "Не се предполага тестът да е много скъп, 10-тина долара", уточни професорът. Той е категоричен, че България сега е от малкото държави в Европа със спад на новите случаи, защото РЗИ непрекъснато работят.

Кантарджиев посочи, че го е зарадвало, че в събота в Националната референтна лаборатория имало по-малко случаи – по-малко от 10% положителни при изследвания само на клъстери, на работни колективи, но не и на хора, тръгнали да излизат в чужбина.

Край на седмичната тенденция за спад на случаите на коронавирус в България

Понижението на случаите на коронавирус в България на седмична база спря. През изминалата вече седмица (24.08 - 30.08.2020) има леко уве...

Още: "Колко богат е Тодор Кантарджиев – декларирал е няколко влога в лева и евро, но изглежда има грешка"

Училищата няма да се превърнат в центрове на зараза с COVID-19, защото там има много млади хора – те карат болестта или асимптомно, или с много леки симптоми. Това заяви пред Нова телевизия д-р Александър Симидчиев.

Смъртността от COVID-19 в болниците се увеличава, но смъртността като цяло намалява, предупреди още Симидчиев. Според него обаче това не значи промяна на поведението на вируса, а на човешкото поведение.

Може да имаме една лека есен, ако хората спазват дистанция – така ще се пазим не просто от COVID-19, а от респираторните заболявания, е мнението на Симидчиев. Той нарече това "поведенческо ваксиниране" и добави, че носенето на маска е част от този алгоритъм.

Д-р Симидчиев каза и, че определени антибиотици влияят положително на имунната система при лечение на COVID-19. Знаем, че определени медикаменти работят на определена фаза от заболяването, добави той. Същата е позицията му и за лечение с кръвна плазма – не може да се прилага при всеки и е важно кога точно се прилага.

С ден на траур почитат паметта на баща и син Вакльови в Белица

Със заповед на кмета Радослав Ревански утре – 31 август, е обявен за ден на траур на територията на община Белица. Така ще бъде п...

За финал Симидчиев прогнозира, че в България няма да има чак толкова страшен пик на заразата, за да се стигне до много крути мерки и да се мисли пак за мащабно затваряне.

Още: "В 19 области в България няма нито един нов случай на коронавирус"

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕОПАЗВАНЕ:

Коклюшът се разраства: Още една област светна в червено

Вдигат заплатите в Пирогов

Два нови случая на коклюш в област Сливен

Прокуратурата каза прекратено ли е производството за Даная

Проучване: Българските родители - твърдо “за“ ваксиниране на децата

Фармацевт: И в складовете няма ваксини за коклюш

Случаят "Даная": Най-важно е спокойствието на системата, каза здравният министър

Коклюш: 14 дни карантина, друга ваксина може да е фактор за картината на болестта

Без паника, затваряне и дистанция: Проф. Кантарджиев съветва да не се страхуваме от коклюша

Ангел Кунчев: Доста близо сме до епидемия от коклюш

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Здравеопазване