Кирил Ананиев обнови 4 свои заповеди

6923
Кирил Ананиев обнови 4 свои заповеди
Снимка: Министерски съвет

Министърът на здравеопазването Кирил Ананиев издаде четири заповеди във връзка с удължаването на извънредната епидемична обстановка до 15 юли.

Ето какво е новото в заповедите:

Ананиев разясни защо се удължава епидемичната обстановка

Здравният министър Кирил Ананиев даде разяснения за новото решение на МС за удължаване до 15 юли на извънредната епидемична обстановка....

В заповедта за влизането на територията на Р България се посочва, че забраната за влизане в България не се отнася и за лица, пътуващи с цел обучение за осъществяване на дейности по приключването на учебната 2019/2020 г., както и за практически обучения и изпити по практика и за подготовката на учебната 2020/2021 г., когато е невъзможно тези дейности да се реализират от разстояние.

В заповедта за задължителната изолация и/или болнично лечение е посочено, че лицата – потвърдени случаи на COVID-19, се изписват от лечебно заведение след преценка на лекуващия лекар на състоянието на пациента и изпълнение на едно от следните условия: документирани минимум 10 дни от началото на клиничните оплаквания за COVID-19 и минимум три допълнителни дни без оплаквания (вкл. без повишаване на телесната температура без прием на антипиретици и без респираторни симптоми); или два отрицателни резултата от изследване по метода на полимеразно верижна реакция за доказване на COVID-19 от проби, взети в два последователни дни.

Лицата, при които се налага прилагане на последваща медицинска грижа в лечебно заведение, лицата, настанени в места, в които се предоставят социални услуги, и тези с невъзможност за изолация и лечение в домашни условия поради съжителство с хора от рискови групи, се изписват от болници след два отрицателни PCR резултата от проби, взети в два последователни дни.

В заповедта за въвеждане на противоепидемични мерки на територията на България изрично е разписано: всички лица, когато се намират в закрити обществени места, в т. ч. транспортни средства за обществен превоз, лечебни и здравни заведения, аптеки, оптики, национални центрове по проблемите на общественото здраве, административни учреждения и други места, в които се обслужват или имат достъп гражданите, железопътни гари и автогари, летища, метростанции, търговски обекти, църкви, манастири, храмове, музеи и др., са длъжни да имат поставена защитна маска за лице за еднократна или многократна употреба или друго средство, покриващо носа и устата (в т.ч. кърпа, шал, шлем и др.). Изключение се допуска за клиентите в местата за хранене и в питейните заведения, както и за спортуващите на закрито за времето на физическата дейност.

От утре отново с маски на закрити обществени места

От утре, 23 юни, носенето на предпазна маска или друго средство е задължително на всички закрити обществени места Изключение се допуск...

В заповедта, с която се въвеждат временни противоепидемични мерки е посочено, че при провеждане на финала за купата на България между ЦСКА и Локомотив Пловдив на националния стадион „Васил Левски“ се допускат до 3000 души в сектор, през една седалка, през един ред и при спазване на физическа дистанция от 1,5 м.

Четирите заповеди може да видите ТУК.

Вижте още:

НА ЖИВО: Последна информация и всичко за коронавируса, 30 юни

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕОПАЗВАНЕ:

Коронавирусът в България: В 20 области няма нови случаи

Чрез мобилно приложение вече научаваме в коя аптека има дадено лекарство

Проф. Ива Христова: Грипът доминира над ковид

Ръст в броя на новите случаи на Ковид у нас за денонощие

Ин витро процедурите в България: Проблеми и решения (ВИДЕО)

България приема около 50 хил. медицински туристи годишно

Коронавирусът отключва заболяване при един от петима души

Забраняват създаването на нови болници до гласуване на новата здравна карта на България

Сблъсъци: Работещи в детското и училищното здравеопазване в София протестират (СНИМКИ)

Болница в Пловдив спечели дело срещу НЗОК

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com