Китайски учени публикуваха дългоочаквани данни за произхода на COVID-19

5498
Китайски учени публикуваха дългоочаквани данни за произхода на COVID-19
Снимка: Getty Images

Изследователски екип от Китай публикува анализ на проби, взети преди повече от три години от пазара в Ухан, свързван с произхода на пандемията COVID-19. В данните има интересни подробности, но не и категорично заключение кой е първоизточникът на коронавируса.

Пазарът за морски дарове и диви животни Хуанан е в центъра на това търсене. Данните, които китайските учени представиха сега, са първото рецензирано проучване на биологичните доказателства, събрани от пазара през 2020 г.

СЗО: Китай има повече информация за коронавируса, трябва да я сподели с нас

Световната здравна организация е сигурна, че Китай разполага с много повече данни, които биха могли да хвърлят светлина върху произхода...

Изследването разкрива, че проби, които са дали положителен резултат за вируса, съдържат и генетичен материал от диви животни. Според някои учени това е още едно доказателство, че болестта първоначално е била предадена от заразено животно на човек.

Други обаче призовават за предпазливост при тълкуването на резултатите и остава неясно защо са били необходими три години, за да бъде оповестено генетичното съдържание на пробите. Друга теория е свързана с предположението, че вирусът случайно е изтекъл от лаборатория в Ухан.

ОЩЕ: COVID-19 най-вероятно е изтекъл от лаборатория - ново заключение на САЩ

Китайският изследователски екип публикува ранна версия на своето проучване онлайн още през февруари 2022 г., но не публикува пълната генетична информация, която се съдържа в пробите, събрани от пазара. През март тази година друга международна група изследователи сподели собствената си оценка на това, което са разкрили тези решаващи проби от пазара.

Сега новият анализ, който е потвърден от други учени, преди да бъде публикуван в списание Nature, включва още важни подробности за съдържанието на тези проби, които са били събрани от сергии, повърхности, клетки и машини на пазара. Документът на китайския изследователски екип показва, че някои проби, събрани от райони, в които се продават диви животни, са дали положителен резултат за вируса. Анализът им също така сочи, че животните, за които сега е известно, че са податливи на вируса, особено енотите, са били продавани живи на тези места.

И ФБР вярва, че Ковид е тръгнал от китайска лаборатория

Директорът на ФБР Кристофър Рей заяви, че според бюрото Ковид-19 (COVID-19) "най-вероятно" произхожда от "контролирана от китайското пр...

Китайските изследователи обаче изтъкват, че откритията им не са окончателно доказателство за това как е започнала епидемията. "Тези проби от околната среда не могат да докажат, че животните са били заразени", се обяснява в статията, цитирана от BBC. Остава възможността вирусът да е бил внесен на пазара от заразен човек, а не от животно.

Проф. д-р Дейвид Робъртсън от Университета в Глазгоу е вирусолог, който участва в генетичното изследване на произхода на SARS-CoV-2 още от появата му през 2020 г. Той заяви пред BBC News: "Най-важното е, че този много важен набор от данни вече е публикуван и е на разположение на други хора, които могат да работят с него".

Той добавя, че съдържанието на пробите е "убедително доказателство, че животните там вероятно са били заразени с вируса". "Важен е целият набор от доказателства", каза Робъртсън. "Когато прибавите факта, че ранните случаи на Covid-19 в Ухан са свързани с пазара, това е силно доказателство, че именно там е станало разпространение от животно на пазара".

Публикуваните резултати идват на фона на признаци, че теорията за изтичане на вируса от лаборатория набира популярност сред властите в САЩ. ОЩЕ: Окончателно: САЩ разсекретяват информацията за произхода на COVID-19

Китайското правителство упорито отрича предположенията, че вирусът произхожда от научно съоръжение, но ФБР заяви, че сега смята, че този сценарий е "най-вероятният". Това твърди и Министерството на енергетиката на САЩ.

Теорията за изтичането на COVID-19 от лаборатория става по-силна

Учените са открили в лаоски прилепи коронавирус, много по-подобен на причинителя на Sars-CoV-2 от образеца от уханската лаборатория. Пр...

Различни американски служби и агенции разследват мистерията и правят различни заключения, но на 1 март директорът на ФБР обвини Пекин, че "прави всичко възможно, за да се опита да попречи и да замаже положението". Той разкри, че ФБР е убедено в теорията за изтичане на вируса от лаборатория "от доста време насам".

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕОПАЗВАНЕ:

Коронавирусът в България: Огромен ръст в броя на отчетените излекувани

Нигериец с малария е приет за лечение в Инфекциозна клиника в Пловдив

Димитър Главчев: Финансирането за държавната детска болница е осигурено

"На тъмно и без обяснение": Реакция срещу решение на кабинета за частна детска болница в София

Нова голяма болница ще има в София

Електромобили ще транспортират пациенти на ВМА (СНИМКИ)

Расте броят на заразените с коклюш, но причина за паника няма

Коронавирусът в България: Само в 2 области има нови случаи

С нова наредба: Увеличават двойно медиците по Черноморието

Замърсители в лекарствата и риск от рак: Проф. Георги Чернев разказва за VI-тия конгрес на БДДХ

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com