COVID-19 най-вероятно е изтекъл от лаборатория - ново заключение на САЩ

9427
COVID-19 най-вероятно е изтекъл от лаборатория - ново заключение на САЩ
Снимка: Getty Images

Вирусът, който предизвика пандемията COVID-19, най-вероятно се е появил в резултат на изтичане от лаборатория, но не и в резултат на китайска програма за биологични оръжия. Това съобщи в неделя The Wall Street Journal, като медията цитира актуализирано и засекретено проучване на американското министерство на енергетиката от 2021 г., предоставено на Белия дом и на високопоставени законодатели.

Констатацията на министерството, която представлява отклонение от предишни проучвания за начина на възникване на вируса, е направена в обновен документ от кабинета на директора на националното разузнаване Аврил Хейнс. Тя следва заключението на ФБР, издадено с "умерена увереност", че вирусът се е разпространил след изтичане от китайска лаборатория.

Междинен доклад на републиканците: Коронавирусът вероятно идва от лаборатория

Коронавирусът SARS-CoV-2 най-вероятно е преминал сред хората след инцидент, свързан с лаборатория, а не е в резултат на естествен скок ...

Заключението на Министерството на енергетиката, което контролира мрежа от 17 американски лаборатории, включително и в областта на напредналата биология, е важно, пише WSJ. Но както се казва в доклада, агенцията е направила актуализираната си преценка с "ниска степен на доверие". Информацията бе разпространена още от "Ню Йорк Таймс".

Противоречивите хипотези за произхода на COVID-19 се съсредоточават или върху неидентифицирано животно, пренесло вируса към хората, или върху случайното му изтичане от китайска изследователска лаборатория в Ухан. За първите случаи стана ясно в края на 2019, а през май 2020 г. Световната здравна организация обяви пандемия.

Месеци по-късно експертите заключиха, че вирусът най-вероятно има органичен произход, но СЗО и отделни държави започнаха проучвания за това какъв точно е той. В началото се смяташе, че лабораторният генезис е малко вероятен,но в началото на 2021 г. стана ясно, че трима души от лаборатория в Ухан са били заразени още през ноември 2019 г. и това повдигна редица въпроси.

Разпространението на COVID-19 по света причини близо 7 милиона смъртни случая според СЗО.

Актуализираните констатации на Министерството на енергетиката на САЩ са в противоречие с докладите на четири други американски разузнавателни агенции, които заключават, че епидемията е започнала в резултат на естествено предаване от заразено животно. Две агенции все още не са взели решение за генезиса на пандемията.

Теорията за изтичането на COVID-19 от лаборатория става по-силна

Учените са открили в лаоски прилепи коронавирус, много по-подобен на причинителя на Sars-CoV-2 от образеца от уханската лаборатория. Пр...

Американските официални лица, пише WSJ, отказват да разяснят новите сведения или анализи, които са накарали енергийното ведомство да промени позицията си. Те също така отбелязват, че Министерството на енергетиката и ФБР са стигнали до едно и също заключение по различни причини.

Според проучването на Националния разузнавателен съвет - ЦРУ все още не е решило дали да се спре на теорията за изтичане от лаборатория, или да избере теорията за естествено предаване на вируса. Но въпреки че първоначалният доклад от 2021 г. не стига до заключение, той предлага консенсусно мнение, че COVID-19 не е част от китайска програма за биологични оръжия.

ОЩЕ: И в новия доклад на САЩ не става ясно от къде произхожда коронавирусът

Съветникът по националната сигурност Джейк Съливан призна в неделя, че в разузнавателните служби на САЩ има "различни мнения" по въпроса. "Някои елементи на разузнавателната общност стигнаха до заключения от едната страна, други - от другата, а редица заявиха, че просто не разполагат с достатъчно информация, за да бъдат сигурни", заяви Съливан пред CNN.

Той обаче каза, че администрацията на Джо Байдън "многократно е нареждала на всеки елемент от нашата разузнавателна общност да положи усилия и да вложи ресурси, за да стигне до дъното на този въпрос".

Пекин: COVID-19 може да е започнал в САЩ още през септември 2019 година

Избухването на новия тип коронавирус може да е започнало в САЩ още през септември 2019 г., което е пет месеца по-рано от официалните да...

Съливан добави, че Байдън изрично е поискал в оценката да се включат и националните лаборатории към министерството на енергетиката. "Точно сега няма окончателен отговор, който да излезе от разузнавателната общност по този въпрос", допълни той, визирайки осем от 18-те агенции - заедно с Националния разузнавателен съвет, които са проучвали в произхода на COVID-19.

В предишен доклад на Националната лаборатория "Лорънс Ливърмор" към Министерството на енергетиката от май 2020 г. се стига до заключението, че теорията за изтичане от лаборатория е вероятна.

Актуализираната оценка от пет страници "е направена в светлината на нови разузнавателни данни, допълнително проучване на академичната литература и консултации с експерти извън правителството", пише WSJ.

Говорител на Министерството на енергетиката пише в изявление, че агенцията "продължава да подкрепя задълбочената, внимателна и обективна работа на нашите специалисти по разузнаване при разследването на произхода на COVID-19, както е разпоредил президентът".

Китайски официални лица оспорват, че COVID-19 може да е изтекъл от лабораториите на страната, сред които са Институтът по вирусология в Ухан, Китайският център за контрол и превенция на заболяванията и Институтът за биологични продукти в Ухан.

Учени: Много скоро установяването на произхода на коронавируса ще е невъзможно

Независими експерти, участвали в първото проучване в Китай в началото на 2021 г. на произхода на коронавируса SARS-CoV-2 по поръчение н...

ОЩЕ: Всичко около произхода на COVID-19 четете тук.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕОПАЗВАНЕ:

Здравният министър за коклюша: Внимаваме с посланията заради паниката, сегашната ваксина е слаба

Без нови случаи на коронавирус у нас за денонощие

Нов спад в броя на заразените с Ковид, само в две области има нови случаи

Безплатни ваксини за коклюш за бременните у нас

Образователният министър: Класовете в карантина заради коклюша са под 100

28-годишен болен от коклюш

Колко още ще се занимаваме с коклюша? Доц. Ангел Кунчев с отговор

Днес става ясно ще обявят ли епидемия и извънредни мерки срещу коклюш

Спад в броя на новите случаи на коронавирус за денонощие

Колко струват тестовете за коклюш?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com