КНСБ не одобрява основния и допълнителния здравен пакет на Москов

6514
КНСБ не одобрява основния и допълнителния здравен пакет на Москов
Снимка: БГНЕС

Не сме съгласни, че трябва да има основен и допълнителен пакет за лечението на здравноосигурените. Това заяви зам.-председателят на Федерацията на синдикатите в здравеопазването д-р Пламен Радославов.

Радославов, другият зам.-председател на Федерацията, Слава Златанова и президентът на КНСБ Пламен Димитров се срещнаха вчера със здравния министър д-р Петър Москов, който им обяснил в цялост реформите, пише в "Труд".

"Предвижда се в основния пакет да са социалнозначимите заболявания, които са най-добре финансирани. Т.е. при лечението на "скъпите" заболявания болниците пак ще продължат да отчитат постоянно нарастваща дейност", обясни д-р Радославов. Според него ще се стигне до ситуацията да стискаш палци да се разболееш от болест от основния пакет, защото ако тя е в допълнителния - или ще чакаш, или ще плащаш. "А това не ми звучи добре", отсече синдикалистът.

КНСБ не е съгласна и с механичното сливане на бившите диспансери с местните многопрофилни болници. "С какво като пуснеш онко- и психоболните в общия поток на пациентите в многопрофилните болници ще подобриш лечението им?", риторично запита д-р Радославов.

Емил Райнов: В здравеопазването нещата са трагични

"В здравеопазването нещата са трагични". Това коментира депутатът от БСП Емил Райнов на кръгла маса по темата, организирана от председа...

За 29 май се организира и национален протест пред парламента на онкодиспансерите срешу сливането им с болници.

Гледната точка на Москов

В дискусия в сградата на БЗНС на ул. "Врабча" 1 в София здравният министър обясни, че основният пакет атакува пет болести, които статистически проучвания са показали като основни причини за над 90% на смъртността в България. Москов дори даде пример със загуба от 100 млн. лева за българската икономика заради починали в трудоспособна възраст българи за една година заради такива болести. Всички останали заболявания са в допълнителния пакет, но министърът увери, че чакането ще е до определен момент - няма как да чакаш повече от един абсолютно твърдо установен лимит за съответната болест, който ще бъде законово уточнен. Отделно съществува опцията за допълнително здравно застраховане, но това не означава предреждане в списъците на чакащите. Здравният министър даде пример - ако в една болница по план се оперират шестима души от едно заболяване, които използват само допълнителен пакет от НЗОК, то човек, застрахован допълнително, би бил номер седем в списъка.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Здравеопазване