Коронавирусът при децата – променя ли се?

2671
Коронавирусът при децата – променя ли се?
Снимка: iStock/Guliver

Няма все още сигурни данни като статистика, но според няколко проучвания британският коронавирус по-лесно се разпространява при децата. Няма обаче данни да го карат като цяло по-тежко. Това заяви педиатърът д-р Пламен Масларски.

Д-р Масларски цитира австрийско проучване, от училище в Грац – там ученици разпространяват вируса по същия начин като учители, но го карат главно безсимптомно.

Да се ваксинират ли децата срещу коронавируса? Отговор може да има след 6 месеца

Все още няма ваксина срещу коронавирус за деца, но вече има противоречия. Трябва ли децата да бъдат ваксинирани изобщо? Какво мислят по...

Точно като и в разговор с Actualno.com с доц. Любомира Николаева-Гломб, д-р Масларски посочи пред БНТ, че децата като цяло карат по-леко COVID-19, защото имат по-малко на брой рецептори ACE2, през които основно коронавирусът ни заразява. Освен това - ресничестият епител при децата е много добър, не е износен и това помага да се отбива вирусът, продължи с разясненията лекарят. Д-р Масларски посочи и, че децата по-често боледуват от вирусни заболявания и съответно един вид имунната им система е „по-тренирана”, а освен това децата нямат толкова съпътстващи заболявания като възрастните.

Обсъжда се дали децата са основен двигател на разпространението на заразата, заради безсимптомните случаи – то не е добре проучено, съответно не може да се каже, че децата заразяват повече. 42% от децата са заразени вкъщи, според общоевропейско проучване, а само 3% от децата са заразени в детски заведения – училища и детски градини, каза още Масларски, с уточнение, че при детските градини процентът на заразяване е още по-нисък.

Най-честото усложенение и при децата, разболели се от COVID-19, е пневмония. Ако симптомите персистират няколко дни, трябва да се вземат мерки, заяви лекарят. Той коментира и Мултисистемния възпалителен синдром – има такива случаи в София. По-уязвими са децата с хронични бъбречни заболявания, с хронични дихателни заболявания, уточни лекарят и призова да няма паника, а просто да се следи.

Междувременно лекари от „Пирогов” разказаха за случай с 16-годишно момиче от Челопеч, което е било спасено след 2 месеца борба. Маринела, както се казва детето, има поражения по белите дробове, както и в мозъка, тя е получила и инсулт. Сега тя е изписана, но е минала през множество интервенции, а ще се възстановява и с рехабилитации в клиниката по неврология на болницата. По принцип детските организми се справят по-добре, отколкото възрастните, казаха лекарите пред Нова телевизия.

Сигнал и от Ню Йорк - макар и още рядко, коронавирусът може да засегне тежко деца

Властите в Ню Йорк са загрижени за новооткрит ефект от новия коронавирус върху детското тяло - в града са регистрирани 15 случая, при к...

Още: Лек спад в броя на новите случаи на коронавирус у нас, но при по-малко направени тестове

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕОПАЗВАНЕ:

Здравният министър за коклюша: Внимаваме с посланията заради паниката, сегашната ваксина е слаба

Без нови случаи на коронавирус у нас за денонощие

Нов спад в броя на заразените с Ковид, само в две области има нови случаи

Безплатни ваксини за коклюш за бременните у нас

Образователният министър: Класовете в карантина заради коклюша са под 100

28-годишен болен от коклюш

Колко още ще се занимаваме с коклюша? Доц. Ангел Кунчев с отговор

Днес става ясно ще обявят ли епидемия и извънредни мерки срещу коклюш

Спад в броя на новите случаи на коронавирус за денонощие

Колко струват тестовете за коклюш?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com