Костадин Ангелов: Ще издам заповедта за отваряне на детските градини от 14 декември до края на тази седмица

4934
Костадин Ангелов: Ще издам заповедта за отваряне на детските градини от 14 декември до края на тази седмица
Снимка: БГНЕС

Ще издам заповедта за отваряне на детските градини от 14 декември до края на тази седмица. Това каза министърът на здравеопазването проф. Костадин Ангелов след получаването на договора за 20 нови оборудвани линейки за центровете за спешна медицинска помощ в София, Пловдив, Бургас, Варна, Добрич и Търговище, предаде Агенция „Фокус“.

Точните му думи бяха следните: "Ако в четвъртък вечерта (10.12) данните показват ясна и отчетлива тенденция, в петък ще има заповед за яслите и детските градини".

Костадин Ангелов не мисли като Борисов: Рано е да отваряме всичко

Имаме готовност за отваряне на детските градини от следващата седмица, потвърди здравният министър Костадин Ангелов на брифинг след нар...

"Днес също имаме данни, които ни навеждат в тази посока, че би могло да се случи. От друга гледна точка до края на седмицата, ако продължат така тенденциите, те от понеделник ще отворят", добави той.

По думите му ако в четвъртък вечерта данните показват ясна и отчетлива тенденция, в петък ще има заповед само за яслите и детските градини, но без училищата.

Позицията на държавата клони към приравняване на антигенните тестове и PCR, каза министър по друг наболял въпрос Ангелов.

"Работим по този въпрос. В момента надделяват мненията по тази посока. Няма категорично становище на европейско ниво, което да приравнява антигенните тестове с PCR“, каза той. Проф. Ангелов добави, че ще вземе предвид мнението на експертите. „Има препоръка, която казва, че в големи колективи могат да се използват за скрининг и да се потвърждават с PCR тест", допълни той.

Проф. Ангелов: Започва атаката на човечеството срещу коронавируса, ще го победим с ваксините

"Във ваксинационния план имаме провеждане на информационна кампания, твърдо сме решени да изправим целия ресурс на държавата, за да дос...

Припомняме, че вчера здравният министър не мислеше като премиера. Ангелов каза "рано е да отваряме всичко".

"Имаме готовност за отваряне на детските градини от следващата седмица, потвърди здравният министър Костадин Ангелов на брифинг след нареждането на министър-председателя Бойко Борисов за поетапно отваряне на страната от 21 декември. „Такава готовност имаме. Казах, че това ще е първата мярка. Рано е да говорим за отваряне на всичко от 21.12. 2020г.“, уточни проф. Ангелов.

Отваряме всичко в държавата на 21 декември, това е най-добрата мярка срещу икономическата криза, заяви вчера министър-предедателят Бойко Борисов на посещението си в цех на верига за хляб, излъчвано на живо в профила му във Facebook. Той допусна възможност детските градини да заработят отново от следващия понеделник (14.11) - седмица преди крайния срок на действащите в момента по-строги ограничителни мерки. Според заповедта на здравния министър те са в сила от 27 ноември до 21 декември и сред тях е забраната за посещение на ясли, детски градини, училища и университети. "На 14-ти (декември - бел.ред.), ако цифрите са такива, ще отворим детските градини. Но това е под условие, обяви днес премиерът Борисов. Той допълни, че при всички случаи на 21 декември въведените последно ограничения отпадат. "Броят на оздравелите е много голям и най-добрата грижа според нас е отварянето", каза премиерът.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕОПАЗВАНЕ:

Безплатни ваксини за коклюш за бременните у нас

Образователният министър: Класовете в карантина заради коклюша са под 100

28-годишен болен от коклюш

Колко още ще се занимаваме с коклюша? Доц. Ангел Кунчев с отговор

Днес става ясно ще обявят ли епидемия и извънредни мерки срещу коклюш

Спад в броя на новите случаи на коронавирус за денонощие

Колко струват тестовете за коклюш?

Промяна в направленията за мамография и ехография на млечна жлеза от 1 юли: Ето колко ще са валидни

Ще се обяви ли епидемия от коклюш и ще има ли строги мерки?: Говори доц. Ангел Кунчев

Коклюшът се разраства: Още една област светна в червено

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com