Костадин Ангелов: Заемаме средна позиция по заболяемост спрямо европейските страни

4208
Костадин Ангелов: Заемаме средна позиция по заболяемост спрямо европейските страни
Снимка: БГНЕС

Справяме се с контрола на коронавирусната инфекция, обяви днес на брифинг здравният министър проф. Костадин Ангелов.

По отношение на въведените вчера мерки, министърът обяви, че те са били предмет на много сериозен анализ и разговори с потърпевшите страни, макар че едва ли някой е питал пенсионерите съгласни ли са да пазаруват само рано сутрин в рамките на 2 часа.

Здравният министър: Подходът ни е безплатни тестове за всички със симптоми. И изненадващи думи за PCR

Подходът ни е безплатни тестове за всички граждани със симптоми. Всички български граждани в това положение ще бъдат изследвани. Това з...

"Към вчерашна дата болничните легла за неусложнени пациенти са заети на 40%, а интензивните легла на 23%. Най-голям процент на използваемост на леглата се наблюдава в областите Благоевград, Габрово, Перник, Търговище, Разград и Шумен", информира Ангелов.

"Общият брой на медицинския персонал, който до момента е с положителни проби е 3459 души. 1802 са активните случаи. До момента имаме починали 22 души сред медицинския персонал", каза още той.

"Намираме се на едно от средните места в ЕС по отношение на 14-дневната заболеваемост и на 7-о място по 14-дневна смъртност", продължи здравният министър.

Смъртността у нас е съизмерима с тази в Испания и Франция, обяви министърът.  Добрата новина била, че се наблюдава трайна тенденция за повишаване на излекуваните на дневна база пациенти в страната – почти наближава 1000 души на денонощие.

Философията на мерките е ограничение, което да доведе до намаляване на заболяемостта и до ефективен контрол, обяви министърът. В училищата сме възприели, че навсякъде, където имаме 15% болни ученици, училището се извежда в електронна среда на обучение, обясни той.

COVID лудост: Приятели на здравния министър пият антибиотици профилактично, от страх

На национално ниво нямаме никакъв недостиг на лекарства. Вероятно обаче се извършва реекспорт на лекарства. Внесъл съм законови текстов...

Отделно областните щабове могат да надграждат мерките с по-сериозни ограничения и могат да изведат децата в дистанционна форма по предложение на съответния директор и заповед на министъра на образованието.

Ангелов обяви, че има изключително добра координация с областните и общинските щабове.

Относно коридора за възрастните хора, Ангелов обясни, че са обсъждани няколко варианта.  Другите граждани били против, според него, да се разреши 3-часов коридор за възрастните от 9 до 12, както и да има два или три коридора за пазаруване на възрастните. Търговските вериги също обявили, че да има други коридори за възрастните щяло да ги затрудни и тях, и другите граждани.

Министърът призна, че са наясно, че идват трудни времена с мъгли и заледявания, но каза, че ако това се случи, коридорът ще се измести следобед. Обяви, че ако се получи струпване на хора - защото на практика държавата праща една трета от населението да пазарува само в отрязък от 2 часа на ден, също щяла да се преразгледа мярката.

Очакваме затруднения и в малките населени места, където доставката на хранителни продукти се прави по-късно през деня - има села, където карат хляб в 10:30 часа, призна министърът. Въпреки всички тези съображения, ограничението е възрастните да пазаруват само от 8:00 до 10:00 часа сутрин.

Сериозен спад в броя на заразените с коронавирус, но при много по-малък брой тестове

Броят на новите случаи на коронавирус отбеляза огромен спад като абсолютно число, но се увеличи като процент положителни тестове. За 8 ...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕОПАЗВАНЕ:

Коронавирусът в България: В 20 области няма нови случаи

Чрез мобилно приложение вече научаваме в коя аптека има дадено лекарство

Проф. Ива Христова: Грипът доминира над ковид

Ръст в броя на новите случаи на Ковид у нас за денонощие

Ин витро процедурите в България: Проблеми и решения (ВИДЕО)

България приема около 50 хил. медицински туристи годишно

Коронавирусът отключва заболяване при един от петима души

Забраняват създаването на нови болници до гласуване на новата здравна карта на България

Сблъсъци: Работещи в детското и училищното здравеопазване в София протестират (СНИМКИ)

Болница в Пловдив спечели дело срещу НЗОК

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com