Кунчев: 5% от заболелите от COVID-19 влизат в болница, но тенденцията е като брой те да се увеличат

2409
Кунчев: 5% от заболелите от COVID-19 влизат в болница, но тенденцията е като брой те да се увеличат
Снимка: Министерски съвет

"В социалните мрежи има опити да се каже, че не изчисляваме както трябва и не се справяме с показателите. В момента, ежедневно ние отчитаме 23 показателя. Отчитаме положителните проби. Няма особена разлика в тенденцията. От всички положителни 20% дават някаква клиника, а около 5% имат нужда от медицинска помощ. Няма голяма разлика в това отношение от началото на пандемията. Но постепенното повишаване на заболеваемостта започна да се отразява на приема в болници. Виждате, че дълго задържахме към 700, сега вече сме на 800 - съответно са увеличени и пациентите на интензивни грижи. Това е ситуацията към момента. Тя не е лоша, но има тенденция на повишаване и трябва да го съобразим".

Така очерта картината в момента и близкото бъдеще по отношението на коронавируса в България националният здравен инспектор доц. д-р Ангел Кунчев от министерство на здравеопазването.

За страната към настоящият момент са определени общо 8 415 болнични легла за пациенти с COVID-19, от които 7 307 за пациенти в неусложнено състояние и 1 108 за интензивни пациенти. Към 30 септември е запълнен 10,5 % от капацитета на леглата за пациенти в неусложнено състояние и 4% от леглата за интензивни пациенти, уточни малко по-рано здравният министър.

Ново увеличение на случаите на коронавирус у нас, 12 души са починали за денонощие

България на Балканите и в ЕС

Ген.-майор Венцислав Мутафчийски: Във Въоръжените сили коронавирусът се разпространява клъстерно и е под контрол

Във Въоръжените сили разпространението на болестта все още е клъстерно и е под контрол, от началото на епидемията имаме 96 заразени. То...

Ние сме на 8-мо място по смъртност и 25-то по заболеваемост в Европа. За щастие смъртността у нас постепенно спада и от 2-ро място, ние вече сме задминати от една голяма група страни в Европа: Малта - с най-висока смъртност, после - Испания, Румъния, Чехия, Франция, Унгария. Ние делим 8 и 9-то място с Хърватска и сме с еднакви показатели. Тенденцията в Европа - след един сравнително спокоен септември, започна вълна на повишаване на заболеваемостта. В Испания, Холандия, Франция, Великобритания, Южна Германия започна доста по-рано. Там достигна и по-високи стойности. Но ние също от миналат седмица бележим ръст. Нашият ръст седмично към момента е +57%, има няколко страни с по-висок - 127%, 80% и т.н. Това обясни доц.д-р Ангел Кунчев - националният здравен инспектор.

По отношение на Балканите. Тук имаме много големи разлики между страните. Водеща е Черна гора с огромна заболеваемост от 527 на 100 000 население. Тя е на второ място в света след Израел и нейните 870 заболели на 100 000 души население. Следват Босна и Херцеговина - с 91 на 100 хиляди, Северна Македония с 81, Албания - 60, Косово41, България - 33, Гърция - 40, Турция - 25 и Сърбия - 12. Всъщност на Балканите от нас с по-малка заболеваемост са само Сърбия и Турция. Това беше и причина в новите заповеди на министъра да продължим ограниченията за Израел и Черна гора, както и да въведем отрицателна проба от тест, както и да въведем ограничителни мерки за Украйна, каза Кунчев.

Разрешиха спортни състезания на закрито с публика

Костадин Ангелов за COVID-19: България е 8-ма по смъртност и 25-та по заболеваемост в ЕС (ВИДЕО)

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕОПАЗВАНЕ:

Безплатни ваксини за коклюш за бременните у нас

Образователният министър: Класовете в карантина заради коклюша са под 100

28-годишен болен от коклюш

Колко още ще се занимаваме с коклюша? Доц. Ангел Кунчев с отговор

Днес става ясно ще обявят ли епидемия и извънредни мерки срещу коклюш

Спад в броя на новите случаи на коронавирус за денонощие

Колко струват тестовете за коклюш?

Промяна в направленията за мамография и ехография на млечна жлеза от 1 юли: Ето колко ще са валидни

Ще се обяви ли епидемия от коклюш и ще има ли строги мерки?: Говори доц. Ангел Кунчев

Коклюшът се разраства: Още една област светна в червено

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com