Лечение за рак: Какво е имунотерапията

7451
Лечение за рак: Какво е имунотерапията
Снимка: iStock

Точна статистика на болните от рак няма, защото Националният раков регистър е закрит от НАП в края на 2023 г. По случай Световния ден за борба с рака на 4 февруари у нас ще се организират множество безплатни профилактични прегледи, съобщават в студиото на Bulgaria on air.

Медицинската онкология е нова специалност, която доста се разви през последните години. Навлизат доста нови терапии, съответно и резултатите се подобряват. В България обаче има някои пропуски.

"Медицината има подобрение. В България имаме удоволствието да работим с нови медикаменти, които прилагаме на нашите пациенти. Има и някои неща, които изостават. Те са свързани със скрининга и с профилактиката на тези заболявания. Имаме изоставане по отношение на ваксинацията, специално за карцинома на маточната шийка", коментира онкологът д-р Таня Златанова.

Специализантът по медицинска онкология д-р Владимир Милов поясни, че ранното търсене на помощ и ранното откриване на заболяването е изключително важно. Ако заболяването се открие в първи или втори стадий, най-ранните стадии, в много от случаите е лечимо. Специалистът подчерта важността на профилактичните прегледи и изследвания. Хората активно да търсят своя личен лекар, който да им препоръча изследвания - за мъжете над 50 години да се изследва PSA маркер, жените да посещават редовно гинеколог, жените над 40-годишна възраст да правят ехографски прегледи на гърдите си или мамография.

Още: Зов за помощ: 16-годишно момиче с рядък вид рак се нуждае от средства

Какво е ранен стадий?

Под ранен стадий разбираме тогава, когато болестта е локализирана в конкретния орган. Метод на лечение най-често е хирургичният. Лъчелечението има огромен напредък дори в ранните стадии. Ролята на медицинския онколог е важна, определя лекарственото лечение, за да се намали рака и операцията съответно да е по щадяща, обясни д-р Златанова.

Д-р Милов поясни, че имунотерапията кара клетките на имунната система на собствения организъм да се борят с раковите клетки. Тя навлиза през последните 10 години и се използва все повече. Води до странични ефекти и трябва да се говори с пациента. Тя не е панацея – не може да излекува всеки вид рак, казва докторът. Златанова поясни, че имунотерапията има дългосрочен ефект. Тя програмира собствения имунитет, който се бори срещу рака. Резултатите са обнадеждаващи, но има още какво да се направи – медицината се развива.

Д-р Милов каза, че за много от онкологичните заболявания терапията се реимбурсира (т.е. разходите се възстановяват).

Още: Десетки трилиони долари заради рак и диабет годишно, ако правим храна и се храним както досега: Анализ

"По-младите хора са по-информирани. Все повече хора идват при онколог за профилактичен преглед. По-възрастните хора имат наслагване от миналото за неглижиране на симптомите и отлагат посещението при лекар,“ казва д-р Златанова. Това води до по-късно откриване на болестта. „Трябва да има по-голямо доверие към лекарите", добави тя.

По думите на д-р Милов медицинският онколог има централна роля в лечението на болния, но той работи в екип. В него трябва да има различни специалисти - хирурзи, лъчетерапевти, медицински онколози, специалисти по палиативни грижи, гастроентеролози, пулмолози и други вътрешни специалисти, за да може да се избере най-оптималната терапевтична стратегия за пациента, след което да се решават всякакви проблеми с лечението на самото заболяване.

"По честота на онкологичните заболявания не бих казала, че сме в най-челните редици. Начинът на живот е изключително важен. Тютюнопушенето е основен рисков фактор – то е причина за повече от 30% от онкологичните заболявания, затлъстяването, употребата на алкохол, заседналият начин на живот", коментира д-р Златанова.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕОПАЗВАНЕ:

Без нови случаи на коронавирус у нас за денонощие

Нов спад в броя на заразените с Ковид, само в две области има нови случаи

Безплатни ваксини за коклюш за бременните у нас

Образователният министър: Класовете в карантина заради коклюша са под 100

28-годишен болен от коклюш

Колко още ще се занимаваме с коклюша? Доц. Ангел Кунчев с отговор

Днес става ясно ще обявят ли епидемия и извънредни мерки срещу коклюш

Спад в броя на новите случаи на коронавирус за денонощие

Колко струват тестовете за коклюш?

Промяна в направленията за мамография и ехография на млечна жлеза от 1 юли: Ето колко ще са валидни

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com