Лекари от Карлово отказват трета доза ваксина, опасяват се от срока на годност

5406
Лекари от Карлово отказват трета доза ваксина, опасяват се от срока на годност
Снимка: БГНЕС

Лекари и стоматолози в Карлово отказват да си поставят трета доза на ваксината "Пфайзер", тъй като в момента при тях се предлага само от тази, която е със срок на годност до септември. Те се опасяват, че това е биологичен продукт и удължаването на срока на годност може да доведе до риск за здравето, съобщава БНТ.

Стоматолозите в Карлово бяха първите, които се имунизираха срещу COVID-19 с "Пфайзер" през февруари месец. А сега вече е време и за трета доза. Преди дни с голямо учудване научили, че има заповед на министъра на здравеопазването за удължаване срока на годност на ваксината с още три месеца.

Проф. Илко Гетов: COVID ваксини за деца над 5 години от пролетта

В началото на 2022 година се очаква да започне ваксинирането на деца над 5-годишна възраст срещу COVID-19. Това заяви за „Монитор...

"Фирмата подхожда като истинска фирма. Тя казва, ако са спазени всички условия на съхранение... само че в писмото, което е разпратено, е написано, че новият срок важи за флакони, които са произведени след 10 септември и има ново изречение, че би могло да се използва и флакон, който е произведен преди 10 септември. Аз не оспорвам дали ваксината ще е годна или не, аз не съм сигурен в начина, по който тя е съхранявана", заявява д-р Иван Моллов, стоматолог.

От РЗИ-Пловдив обясняват, че ваксините са съхранявани правилно и не трябва да има никакви опасения. Срокът на годност е удължен с 3 месеца за всички ваксини на "Пфайзер", които са произведени след юни 2021 г. и до март 2022 г. Министерството на здравеопазването разполага с писмо от фирмата производител и разрешение от Агенцията по лекарствата и Европейската комисия по лекарствата.

"От март 2022 г. самите флакони ще си бъдат с фиксиран удължен срок 9 месеца, а не както беше досега - 6. Това се отнася за ваксините, които са съхранявани във фризери на -70 градуса. Тази ваксина по никакъв начин не е компрометирана", заявява д-р Милена Панайотова от РЗИ-Пловдив.

Основният ваксинационен пункт в Карлово е Общинският медицинския център. Управителят посочва, че Министерството на здравеопазването и РЗИ организират ваксинационния процес и изразява опасение кой ще носи отговорност, ако има усложнения след поставянето на трета доза от ваксината на "Пфайзер", чийто срок на годност бе до края на септември. "Съхранението на ваксините става само в рамките на 5 дни при нас. Ние комуникираме с много обикновени хора. Те казват: "Вие сте тези, които ни дадохте гаранция, вие сте длъжни да ни предупреждавате за каквото и да било по отношение на ваксинацията". Така, ако нещо се случи, ние ще носим отговорност като лекари, които сме поставили ваксината", заявява д-р Атанас Юнаков - управител на Медицински център в Карлово.

Ваксината на Pfizer-BioNTech получи пълно одобрение в САЩ

Американският регулатор на лекарствата в понеделник предостави пълно одобрение на ваксината Pfizer/BioNTech, предаде Ройтерс. FDA, коя...

"Пфайзер" е най-предпочитаната ваксина срещу COVID-19 в Карлово и района. До момента са ваксинирани 5000 души.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕОПАЗВАНЕ:

Днес става ясно ще обявят ли епидемия и извънредни мерки срещу коклюш

Спад в броя на новите случаи на коронавирус за денонощие

Колко струват тестовете за коклюш?

Промяна в направленията за мамография и ехография на млечна жлеза от 1 юли: Ето колко ще са валидни

Ще се обяви ли епидемия от коклюш и ще има ли строги мерки?: Говори доц. Ангел Кунчев

Коклюшът се разраства: Още една област светна в червено

Вдигат заплатите в Пирогов

Два нови случая на коклюш в област Сливен

Прокуратурата каза прекратено ли е производството за Даная

Проучване: Българските родители - твърдо “за“ ваксиниране на децата

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Здравеопазване