Лекарите гласуваха вот на недоверие на Москов, не подписват рамковия договор

6404
Лекарите гласуваха вот на недоверие на Москов, не подписват рамковия договор
Снимка: БГНЕС

Българският лекарски съюз няма да подпише Националният рамков договор-2016 (НРД). Това е окончателното решение на съсловната организация след провеждане на 65-ия извънреден събор на БЛС, предаде репортер на БГНЕС.

Причина за решението е т.нар. Национална здравна карта, която ще се използва, за да решава НЗОК с кои болници да подписва договори и с кои да не подписва.

Москов призна: За едни лекари има финансов геноцид, за други - охолство

Националната здравна карта е доказателство кои части на здравната система не са адекватни и кои са раздути от гледната точка на нуждит...

Проектът на Здравна карта е юридически и медицински неадекватен, заявяват от БЛС в нарочна декларация, която решиха да приемат на събора. В документа се посочва, че в основата на всички изказвания по време на събора е липсата на нормативна яснота, която би довела до порочност НРД, в качеството му на нормативен акт. Бяха посочени и други наредби, обжалвани по съдебен ред, а пръстовият идентификатор беше квалифициран като поредния административен абсурд. Ето какво още казват лекарите по адрес на здравния министър:

- не са приети и обнародвани измененията и допълненията на Наредбата за осъществяване правото на достъп до медицинска помощ. Една голяма част от медицинските стандарти са предмет на съдебно обжалване и не се приемат като адекватни от медицинските среди.

- съдебно обжалван е и друг нормативен акт в сферата на здравеопазването, а именно – Наредбата за проучване удовлетвореността на пациентите от медицинските дейности, закупувани от Националната здравноосигурителна каса.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com