Лекарите на бунт срещу Касата

8132
Лекарите на бунт срещу Касата

Лекари от цялата страна скочиха на бунт срещу Здравната каса. Медиците излизат на протест под мотото „За здравето и оцеляването на нацията“ на 28 февруари. Те депозираха и официално искане в парламента за оставката на шефа на институцията д-р Пламен Цеков. Причината за това са драстично орязаните пари за работата им през тази година. Междувременно здравният министър в оставка Десислава Атанасова изпрати гневно писмо на Цеков. В него тя настоява да оправи незабавно всички проблеми. Ако това не стане, Атанасова ще свика извънредно заседание на Надзорния съвет на касата, предаде Стандарт нюз.

Намаление има в парите и за болниците, и за талоните за безплатни прегледи. Реално с над 20% по-малко са направленията за консултации при специалист или за медицински изследвания. Орязването се дължи най-вече на новата методика за разпределение на талоните. Според нея лекарите нямат възможност да пренасочват останали им направления от едно тримесечие за друго. Също така нямат право да дават повече талони от определения им лимит. Досега те можеха да го надвишават с 10%. Заради недоволството на медиците касата им отпусна ударно още 103 хиляди направления за първото тримесечие. Според лекарите обаче те няма да покрият повече от 7-8% от недостига на джипитата. Заради това на лекарските кабинети се появиха и табели, които обясняват на пациентите, че направления няма, а за това е виновна касата.

Първа АГ болница „Св. София” прави мамологични прегледи с направления от НЗОК

От 25 февруари 2013 г. (понеделник) Медицинският център към Първа САГБАЛ „Света София" открива кабинет за мамологични прегледи и ...

Аналогично е положението в болниците. Само преди два-три дни клиниките получиха прогнозните си бюджети за тази година. Те обаче се оказаха неприятно изненадани. От 20% до над 40% се оказа занижението на парите за доста държавни и частни болници по някои дейности. Първи срещу бюджета си скочиха от Пирогов. Медиците заявиха, че ако парите им не се вдигнат, трябва да затворят врати. Днес към техния бунт се присъединиха десетки лечебници от Варна, Бургас и София.

С 40% са занижени парите по някои клинични пътеки на бургаските болници. Сред тях има и държавни, и частни - „МБАЛ-Бургас", "Лайф хоспитал", МБАЛ "Дева Мария" и "МБАЛ “Д-р Маджуров". Здравната каса е намалила бюджета на университетската болница „Св. Марина" с 9 милиона, алармираха от клиниката. Оттам обясниха, че има определени клинични пътеки, при които болницата е достигнала лимита още през януари. На практика това означава, че тя трябва да спре безплатния прием на пациенти по тях, защото касата може да не й плати. Протестно писмо написаха и от Специализираната болница за активно лечение по ортопедия ”Проф.Б.Бойчев” в София. По сметката на медиците поставената финансова рамка ще лиши от лечение близо 1000 пациенти. С около 5 млн. надолу са парите на най-голямата болница в централната част на страната - пловдивската „Св. Георги“. Бюджетът на софийската „Св. Анна“, на „Св. Екатерина“, на НКБ са с по 6 милиона надолу.

Орязването на прогнозните бюджети не е практика от сега. В началото на всяка година касата залага нереално ниски бюджети за болниците и ги изправя на кътни зъби. Обикновено орязаните пари от едни клиники отиват за нови частни структури. Традиционно след протести на лечебниците касата коригира донякъде бюджетите. Освен това в края на годината тя плаща и случаите, които болниците лекуват над тези прогнозни стойности. През тази година обаче клиниките не са сигурни, че ще получат средствата си за дейностите над лимитите. Причината е в новата методика на касата. В нея директорите на болниците могат да искат увеличаване на бюджетите си при повече пациенти, но нямат гаранция, че касата ще одобри молбата им.

Освен от занижените бюджети за тази година болниците са притеснени и от ниските цени, по които ще получават пари за интензивно лечение. От началото на 2013 г. Тази дейност беше прехвърлена към касата. Лекарите очакваха да получат повече пари за нея, но вместо това цените бяха орязани наполовина – от около 500 на около 357 лв. за случай. Затова Пирогов поиска финансирането да се върне към здравното министерство.

Руска медия: В България боледувайте само през седмицата

В България е по-добре да боледувате и ходите на лекар през седмицата. В почивните дни на практика е невъзможно да получите качествена б...

Лекарите не са съгласни и с прехвърлянето на дейностите като ин витро и ваксините от министерството на касата. Според тях държавата трябва да даде допълнително пари, както досега за тези неща, а не да взема от средствата за талони и болници. Също така те искат да се отменят служебно приетите цени, по които касата ще им плаща за лечението на хората и да се приемат тези, които те определиха заедно с нея. Те трябваше да се приемат с нов рамков договор. Медиците обаче отказаха да го подпишат заради новата методика за финансиране на болниците и малкото пари за интензивните грижи. От касата не дадоха коментар по нито една от темите до края на деня.

Разходите за здраве на касата

Разходите за здравноосигурителни плащания на касата през тази година са със 100 млн. отгоре. Увеличението обаче е само привидно. Причината е, че към касата бяха прехвърлени редица дейности, за които досега плащаше здравното министерство с допълнителни средства от държавния бюджет. Сред тях са ин витрото, ваксините, интензивните грижи, високоспециализирани дейности като преглед с ПЕТСКЕН и други. В извънболничната помощ пък се прехвърли следенето на диспансеризираните с психични проблеми и болните от полово-предавани инфекции като сифилис. Така реално за медиците е спорно дали има увеличение или намаление на средствата.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Здравеопазване