Линейката, отишла за Танов, е стигнала сякаш той е бил пациент с "нисък риск от настъпване на усложнения"

6352
Линейката, отишла за Танов, е стигнала сякаш той е бил пациент с "нисък риск от настъпване на усложнения"
Снимка: БГНЕС

32 минути по-късно е пристигнала линейката, пратена след сигнал, че починалият вчера (29 февруари) шеф на Агенция „Митници” Ваньо Танов. Според справката сигналът, че Танов се чувства зле, е подаден в 5:50 часа сутринта на 29 февруари, а линейката е тръгнала в 6:11 часа и в крайна сметка е стигнала 32 минути по-късно.

По думите на Георги Гелев, директор на Спешна помощ в София, първоначално е бил подаден грешен адрес и това е забавило тръгването. Освен това подаденият сигнал е за изтръпване в долните крайници т.е. според медиците това не е бил сигнал за крайно спешна помощ. По времето, по което е подаден сигналът за Танов, е имало още три спешни сигнала, включително за дете, информира Нова телевизия.

Почина Ваньо Танов

Шефът на Агенция Митници Ваньо Танов е починал внезапно тази сутрин. По първоначална информация 58-годишния началник на митниците се е ...

Припомняме, че съгласно започнатата от сегашния здравен министър Петър Москов реформа в здравеопазването се налага нов стандарт за Спешна помощ. Той се опира на бързината, с която линейка трябва да стигне до пациент. Бързината обаче се определя от информацията, която се подава до „Спешна помощ” чрез телефон 112 и диспечерите. Всъщност ключово е описанието, което дава човекът, обадил се за помощ, без значение дали той е лекар и дали въобще има медицински познания.

Новият стандарт за Спешна помощ трябва да влезе в сила напълно до 2020 година. Според проекта пациентите ще бъдат групирани в три категории, които ще се обозначават с червен, жълт и зелен код. До осмата минута екипите на спешната помощ ще трябва да пристигат при пациенти в най-критично състояние, които ще са с червен код. Това са хора с животозастрашаващи признаци и симптоми вследствие на заболяване или увреждане с висока вероятност от фатален изход, ако не се предприемат незабавни действия. Между 8 и 20 минути ще чакат пациентите с жълт код, които са в нестабилно здраве и потенциална опасност на живота, с признаци и симптоми вследствие на заболяване или увреждане, които могат да прогресират и да доведат до усложнения, които могат да застрашат жизненоважните функции, системи или органи, ако не се приложи бързо лечение. Последният вид пациенти - със зелен код, обаче може да чакат между 20 и 120 минути, тъй като според новия стандарт те са стабилни пациенти, при които има нисък риск от настъпване на усложнения. Наредбата позволява и до 10% отклонение от това време. При пристигането на място екипът има до 10 минути да тръгне към болница, ако това е необходимо.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com