Масово пациенти подават жалби за некачествено лечение

3699
Масово пациенти подават жалби за некачествено лечение
Снимка: Getty Images / Guliver

Близо 70% от подадените от пациенти жалби в агенция ”Медицински одит” се отнасят до качеството на лечението.

Това показва доклад на иституцията за постъпилите сигнали през миналата година. От всички 1027 получени жалби от началото на 2015 година, 9% засягат морално-етични аспекти, 5% са провокирани от нарушени икономически права, а 4% - заради нарушено право на информация. Около 15 на сто от жалбите обаче попадат в графата "Други", където фигурира целият спектър от проблеми във взаимоотношенията между лекари и пациенти.

Проф. Чирков: Искат се пари под масата от хора, които са бедни, а трябва да се лекуват

На все повече места се искат пари под масата от хора, които са бедни, а трябва да се лекуват. Това поясни проф. Александър Чирков пред...

При едва 8% от направените проверки са констатирани лекарски грешки, тоест това са случаите, при които безспорно е установен персонален пропуск, съобщи директорът на агенцията Златица Петрова.

Проверяващите в болниците засичат, че в редица случаи не се спазват медицинските стандарти и утвърдените алгоритми на поведение в областта на добрата медицинска практика, пише Mediapool.bg.

В резултат пациентите не получават своевременна или достатъчна по обем медицинска помощ, което води до късно диагностициране и забавяне на лечението. Проблемът е, че много често този факт няма как да се докаже, защото медицинската документация е непълна и в нея липсват доказателства за извършените или пропуснати лечебни дейности и процедури.

По данни на Евростат България е на 31-о място от 35 страни по удовлетвореност на пациентите от обслужването в болниците. След нас са само Румъния, Албания, Полша и Черна гора.

Освен към официалните институции – Министерството на здравеопазването, Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) и агенция ”Медицински одит”, гражданите вече ще могат да подават сигнали и на електронната платформа ”Здравен отзив“.

Пациентите с инсулт били отклонявани към личните лекари от телефон 112

Над 13 000 инсулта са регистрирани у нас от началото на годината досега. Ако се реагира в рамките на 4 часа, пациентите могат да се въ...

Новата платформа ще приема жалби за лекарски грешки, за отказан достъп до лечение, поискан подкуп, закъсняла линейка и т.н. Администраторите на платформата ще насочват сигналите към компетентните институции, за да бъдат проверени.

Actualno.com припомня, че като пример за некачествена здравна услуга може да бъде посочено отклоняването на пациентите с инсулт от диспечерите на телефон 112 към личните лекари. Така хората в много от случаите отиват твърде късно в болницата.

"Когато човек се почувства зле, той обикновено звъни на телефон 112. Там обаче често преценяват, че състоянието не е спешно, а това е фатално", категоричен е акад. Иван Миланов, шеф на болница "Свети Наум", цитиран от "24 часа".

Според него трябва сериозно да се работи на няколко нива, ако държавата не иска да генерира инвалиди - по-добра информираност на обществото, обучение на диспечерите на телефон 112 на спешните лекари, създаване на специализирани центрове за лечение на инсулт и т.н.

Знаете, в края на март тази година вътрешният министър Румяна Бъчварова призна пък, че спешният телефон 112 не работи пълноценно. Освен това по-рано бивш служител на 112 разкри, че единната система за спешни повиквания непрекъснато блокира. Операторите са принудени да записват сигналите на ръка и да диктуват информацията устно на отговорните служби.

Болница завежда дело срещу пациент

УМБАЛ „Дева Мария” завежда дело за уронване на престижа на лечебното заведение, отправяне на заплахи и упражняване на систе...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕОПАЗВАНЕ:

Колко струват тестовете за коклюш?

Промяна в направленията за мамография и ехография на млечна жлеза от 1 юли: Ето колко ще са валидни

Ще се обяви ли епидемия от коклюш и ще има ли строги мерки?: Говори доц. Ангел Кунчев

Коклюшът се разраства: Още една област светна в червено

Вдигат заплатите в Пирогов

Два нови случая на коклюш в област Сливен

Прокуратурата каза прекратено ли е производството за Даная

Проучване: Българските родители - твърдо “за“ ваксиниране на децата

Фармацевт: И в складовете няма ваксини за коклюш

Случаят "Даная": Най-важно е спокойствието на системата, каза здравният министър

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Здравеопазване