Пациентите с инсулт били отклонявани към личните лекари от телефон 112

2865
Пациентите с инсулт били отклонявани към личните лекари от телефон 112
Снимка: 112.mvr.bg

Над 13 000 инсулта са регистрирани у нас от началото на годината досега.

Ако се реагира в рамките на 4 часа, пациентите могат да се възстановят. Оказва се обаче, че диспечерите на телефон 112 отклоняват пациентите към личните лекари и така те отиват в болница твърде късно, пише "24 часа".

Хората с увреждания ще имат улеснен достъп до телефон 112

Единодушно с 93 гласа "за" депутатите приеха на първо четене промени в Закона за Националната система за спешни повиквания с единен евр...

У нас тромболитичната терапия се прилага при много малко пациенти по ред причини. Една от тях е твърде голямото забавяне. "Когато човек се почувства зле, той обикновено звъни на телефон 112. Там обаче често преценяват, че състоянието не е спешно, а това е фатално", категоричен е акад. Иван Миланов, шеф на болница "Свети Наум".

Според него трябва сериозно да се работи на няколко нива, ако държавата не иска да генерира инвалиди - по-добра информираност на обществото, обучение на диспечерите на телефон 112 на спешните лекари, създаване на специализирани центрове за лечение на инсулт и т.н.

Около 78% от хората с инсулт се приемат с мозъчни поражения. "Едва 20% от тях се прибират у дома, където продължават с лечението си", отчита проф. Параскева Стаменова, зам.-шеф на болница "Свери Наум". По думите й на всеки 30 минути по един пациент с инсулт умира или става инвалид, само защото не е попаднал на правилния лекар в правилната болница. А при тази диагноза от особена важност е бързината, с която се реагира.

"Лечението на инсулта може да е ефективно при следния план за действие. До 10 минути трябва да се направи адекватна оценка на състоянието на пациента, до 25 минути - да се направи компютърна томография, до 45 минути - да се разчетат резултатите, и до 60 минути - да се приложи медикамента", подчертава акад. Миланов.

Спешният телефон 112 не работи пълноценно, признават от МВР

Телефонът за спешни повиквания 112 не работи пълноценно. Това признаха от МВР. Трудностите са свързани с липсата на квалифициран персон...

По думите му в момента се изграждат високотехнологични центрове за лечение на инсулт в София, Пловдив и Варна, но най-вероятно страната ни ще има нужда от още клиники.

Actualno.com припомня, че в края на март тази година вътрешният министър Румяна Бъчварова призна, че спешният телефон 112 не работи пълноценно.

"Паметта, в която се съхраняват записите, е изключително малка. Забива системата. Преди няколко месеца направихме така, че да се пренапише софтуерът, за да не допускаме тази грешка”, коментира тогава Бъчварова.

Стана ясно също така, че трудностите са свързани с липсата на квалифициран персонал, технически и софтуерни проблеми по системата за спешни повиквания. По-рано пък бивш служител на 112 разкри, че единната система за спешни повиквания непрекъснато блокира. Операторите са принудени да записват сигналите на ръка и да диктуват информацията устно на отговорните служби.

Мъж заплашил, че ще взривява бензиностанции, защото го зарязали на пътя

40-годишен мъж се обадил на 112 и казал, че ще взривява бензиностанции от Пловдив до София. Той се ядосал, защото бил зарязан на пътя....

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕОПАЗВАНЕ:

Ангел Кунчев: Доста близо сме до епидемия от коклюш

Без неваксинирани за коклюш деца в училище: Здравният министър отговори

Онлайн обучение заради коклюш - по преценка на директора

Поставят първата ваксина срещу коклюш при бебетата по-рано

Държавата да се раздвижи и да подсигури ваксини: Личен лекар за завръщането на коклюша

Очаква ли ни национална епидемия от коклюш?

Коронавирусът в България: Само в 3 области има открити нови случаи

Доц. Мангъров: Бременните жени може да се ваксинират срещу коклюш

Депутати предлагат забрана за пушене на закрито за всички устройства

Още четири случая на коклюш в Бургас

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com