Спешният телефон 112 не работи пълноценно, признават от МВР

3549
Спешният телефон 112 не работи пълноценно, признават от МВР
Снимка: БГНЕС

Телефонът за спешни повиквания 112 не работи пълноценно. Това признаха от МВР. Трудностите са свързани с липсата на квалифициран персонал, технически и софтуерни проблеми.

Миналата седмица бивш служител на 112 разкри, че единната система за спешни повиквания непрекъснато блокира. Операторите са принудени да записват сигналите на ръка и да диктуват информацията устно на отговорните служби.

Датчици в смарттехнологиите ще пускат сигнали до 112 при катастрофа

Надявам се през месец октомври да заработи интелигентната система, която ще позволи с приложение за мобилния телефон да се дава информа...

Паметта, в която се съхраняват записите, е изключително малка. Забива системата. Преди няколко месеца направихме така, че да се пренапише софтуерът, за да не допускаме тази грешка”, коментира министърът на вътрешните работи Румяна Бъчварова, цитирана от bTV.

Междувременно от ведомството пуснаха предварително обявление за обществена поръчка за 572 хил. лв. за доставка на хардуерно оборудване. Не става ясно кога ще започне поръчката въпреки спешността й, но се разбира, че ще има частична подмяна на техниката, пише в. "Сега".

Проблемите със спешния телефон започнаха миналото лято. Тогава работещи се оплакаха, че скоро ще пишат на тефтери заради липса на поддръжка на системата на 112. От МВР отричаха да има проблеми с поддръжката, докато системата не спря да работи.

Тогава от министерството признаха за авария в телефона за спешни повиквания. Оказа се, че системата е имала проблем със софтуера и два дни е работила по план, наречен "авариен".

112 се използва най-често за шеги, обиди и справки

Шеги, обиди и справки - за това най-често се обаждат хората на спешния телефон 112, съобщава Нова телевизия. Оказа се, че голям процен...

"Софтуерът на системата не работи, ние не виждаме откъде се обаждат хората, не можем да ги локализираме, не можем да изградим съответната конферентна връзка със съответната служба, става една опашка от чакащи обаждания, имало е случаи да чакат над един час, за да им се вдигне телефонът", даде подробности бивш диспечер.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com