Мнение: Ръстът в броя на жертвите на COVID-19 в страната се дължи на подварианта Кракен

1449
Мнение: Ръстът в броя на жертвите на COVID-19 в страната се дължи на подварианта Кракен
Снимка: Getty images

След като в Индия нов вариант на коронавируса увеличи болните 13 пъти за месец, то у нас също се забелязва покачване на положителните проби и смъртните случаи.

"Това увеличение не се дължи на индийския вариант все още, а по-скоро на развитието на американския подвариант на Омикрон, който се казва Кракен. Той се появи януари месец с голяма сила в САЩ и за нула време се разпространи в североизток, разпространи се и в други държави от Европа много бързо. Той е много по-бърз от предишните варианти и подварианти", каза математикът от БАН проф. Огнян Кунчев. Той е човекът, който в разгара на първата Омикрон вълна в България предвиждаше до 100 000 заразени на ден - нещо, което официални данни така и не потвърдиха, като в периода 24.01 - 30.01.22 имаше над 61 000 установени с тестове заразени, но това беше за цяла седмица! По думите му в рамките на месец този подвариант е завладял и Германия.

"В България също ще продължава. Имунитетът, който сме придобили от предишните, няма силно въздействие и вие си ги карате един след друг. Сериозен пик не може да очакваме, но това покачване не е характерно за април месец, понеже хората не комуникират в затворени пространства толкова. Но проблемът е със смъртността, която имаме, тя се повиши заради Кракен", допълни проф. Кунчев в ефира на Bulgaria ON AIR.

Той показа и данни, в които се вижда ръст на броя на заетите интензивни легла (и с него обаче няма претоварване на този сектор, всъщност ситуацията е най-ниското възможно ниво - актуалната официална статистика към днешна дата ТУК).

"Това е индикатор, че положението се влошава. А май месец може да се очаква и индийският вариант, който няма начин да не мине и през нас. За година и половина имаме горе-долу 65 000 починали, не директно от Ковид-19, официалните са около 38 000", поясни математикът.

"Може да очакваме пик, ако дойде този от Индия. Той не е със смъртоносни клинични прояви и смъртност. Ковид-19, макар и леко прекаран, той раздразва заболяванията и ги активира. Ако сте лекували рак по някакъв начин, той се капсулира и раздразва от Ковид-19", обясни проф. Кунчев.

ОЩЕ: Проф. Кантарджиев омаловажи новия ковид вариант от Индия, даде прогноза за скарлатината

"При подвариантите на Омикрон имунитетът от един вариант и подвариант не въздейства съществено върху другия, тоест няма ползва от придобития имунитет (бел. ред. - ако това е изцяло вярно, стои въпросът как тогава няма такива огромни пикове на заразени, както в началото на Омикрон). Маската е мярка номер 1. Не трябва да си мислим, че сме справили с Ковид-19, той може да ни изненада с нов вариант, те стават все по-лесно и по-лесно разпространяеми. Нямаме гаранция, че няма да се появи някой, който изведнъж да ни изненада - хем бързоразпространяващ се, хем с много тежко протичане", категоричен е проф. Кунчев.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕОПАЗВАНЕ:

Без нови случаи на коронавирус у нас за денонощие

Нов спад в броя на заразените с Ковид, само в две области има нови случаи

Безплатни ваксини за коклюш за бременните у нас

Образователният министър: Класовете в карантина заради коклюша са под 100

28-годишен болен от коклюш

Колко още ще се занимаваме с коклюша? Доц. Ангел Кунчев с отговор

Днес става ясно ще обявят ли епидемия и извънредни мерки срещу коклюш

Спад в броя на новите случаи на коронавирус за денонощие

Колко струват тестовете за коклюш?

Промяна в направленията за мамография и ехография на млечна жлеза от 1 юли: Ето колко ще са валидни

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com