Многото пари за директори на болници: Частна инициатива според здравния министър

3781
Многото пари за директори на болници: Частна инициатива според здравния министър
Снимка: БГНЕС

Доходът е въпрос на лична инициатива. Това каза здравният министър Христо Хинков в сутрешния блок на Нова телевизия във връзка с разпределянето на средствата в болниците и огромните доходи на директорите на лечебни заведения. 

Двуцифрено число милионери: Много директори на болници живеят добре

"Един специалист работи, преглежда, труди се от сутрин до вечер. Как се разпределят вътре в болницата тези доходи, как се разпределя доходът от избор на екип - това е нещо, което съм си поставил за цел да проверя, да изследвам, да видя къде е възможно да се намали доплащането от страна на пациента. Изборът на екип представлява именно такова доплащане от страна на пациента", каза Хинков.

Думите му са знакови предвид оплакванията специално от "Майчин дом" и липсата на реакция като мерки за момента: Как се разпределят парите в "Майчин дом": Уволнената д-р Елена Георгиева в "Отговорите" (ВИДЕО)

ОЩЕ: Директорът на "Майчин дом" с огромна заплата, лекари и сестри – под критичния минимум

Доходите в Спешната помощ

Министърът на здравеопазването подчерта, че никога няма да има опашка от желаещи за работещи там. "Цялата система се нуждае от дълбока промяна", каза Хинков. Той обърна внимание, че парамедикът не е водещ в този екип, а лекарят или фелдшерът. 

Министърът уточни, че лекар с две специалности ще взима 3300 лв. Специалист по здравни грижи (медицинска сестра) 2245 лв.

"Говорим за едно увеличение, което идва благодарение на едни добри разчети във финансовото министерство и изведнъж започват протести. Години наред нямаше никакви увеличения в много сектори и много специалности. Има огромни диспропорции. Ако един лекар работи в спешна помощ, той се деквалифицира", коментира още Хинков. 

Здравният министър се оплака, че е бил подложен на два дена голяма атака от синдикат "Защита", който представлява шофьорите в спешната помощ. "Ако има линейки, значи там има шофьори. Ако няма медицински екипи - това е голям проблем. Ние правим всичко възможно да увеличим заплатите на целия персонал", смята Хинков. ОЩЕ: Спешните медици вдигнаха блокадата в центъра на София

Той обърна внимание, че ако се приемат исканията за възнагражденията на шофьорите, те ще се изравнят заплатите им с тези на медицинските сестри.

"Основната брутна месечна заплата за шофьорите става 1500 лв., като сложите клас и допълнителни натрупвания, те ще се доближат и най-малко ще вземат 2000 лв. брутна заплата", добави още Хинков.

Недостигът на лекарства

Все още има недостиг на лекарства за онкоболни, стана ясно от думите на министъра. Една от основните причини според него е реекспортът. По думите му това до голяма степен е и криминален проблем. Той смята, че когато има достатъчно лекарства за наша употреба, тогава може да се разреши реекспорта. Министърът обаче боърна внимание, че става въпрос и за изискване на ЕС. "Аз не мога да се боря с регулация на ЕС", добави още здравният министър. 

Електронните рецепти

Хинков коментира и предложението си антибиотиците и лекарствата за диабет да бъдат само в електронна рецепта. "Ефектът от това очаквам да е действително сериозен, защото нямаме програма за борба с антимикробната резистентност. Просто ще престане това масово употребяване на антибиотици с нужда и без нужда", смята още министърът. ОЩЕ: Предложение: Антибиотици и лекарства за диабет само с електронна рецепта

Изследването на дрогирани шофьори

Здравният министър обясни дали ще има такава медицинска апаратура, която да дава резултат от проба за наркотици за 15 минути. Коментарът му идва на фона на обещанието на кабинета за нови лаборатории за по-бързо изследване на алкохол и наркотици в кръвта.

"Трудно ми е да говоря по тази тема. Водещо министерство е МВР", каза Хинков. Той посочи, че здравното министерство ще снабди с експертна информация вътрешното. 

"Проблемът е много сложен, защото различни лекарствени продукти могат да дадат фалшива положителна проба. Трябва да се обръща внимание на листовките за тези продукти", добави Хинков. 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕОПАЗВАНЕ:

Без нови случаи на коронавирус у нас за денонощие

Нов спад в броя на заразените с Ковид, само в две области има нови случаи

Безплатни ваксини за коклюш за бременните у нас

Образователният министър: Класовете в карантина заради коклюша са под 100

28-годишен болен от коклюш

Колко още ще се занимаваме с коклюша? Доц. Ангел Кунчев с отговор

Днес става ясно ще обявят ли епидемия и извънредни мерки срещу коклюш

Спад в броя на новите случаи на коронавирус за денонощие

Колко струват тестовете за коклюш?

Промяна в направленията за мамография и ехография на млечна жлеза от 1 юли: Ето колко ще са валидни

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com