Молим фирмите да намалят цените за лекарствата за онкоболни, казва шефът на НЗОК

9714
Молим фирмите да намалят цените за лекарствата за онкоболни, казва шефът на НЗОК

Приканваме фирмите да намалят цените на лекарствата за онкоболните, но не можем да ги задължим да направят това, каза директорът на НЗОК Пламен Цеков в кулоарите на Народното събрание, предаде БГНЕС.

Процесът върви, но ние не можем да задължим фирмите да идват при нас. Имаме подадени заявления, комисията не е приключила работа. Една трета са дали по-ниски цени от миналата година, една трета са дали същите цени, а останалите са дали малко по-високи цени от миналата година и то най-вече за нови продукти. Ние имаме пределна цена, която е определена в позитивния списък, добави той.

Това, което правим е втори опит да накараме фирмите да си намалят цените. Те се отзовават и в по-голямата част са коректни и търсят баланс, посочи управителят на НЗОК. На въпрос за ограничаване на пациентите до достъп на онколекарства Цеков заяви, че ще има контрол върху най-скъпо струващото лечение. Ще има експерти, няма да са финансисти, повтори той. За да сме сигурни, че нещата са правилни трябва да има широкообхватен и прозрачен орган. Достъпът до онколечение няма да се забави. Тепърва предстои да бистрим точно какво трябва да се случи. Но такова стремглаво нарастване на средства за онколечение заслужава специално внимание, коментира Цеков.

Процедурата по договаряне на отстъпките от цените на медицинските изделия е приключила, чакам комисията да излезе със становище и тогава ще направим предложения към Надзорния съвет на НЗОК, които ще бъдат съобразени със забележките, които е направила КЗК, отбеляза той.

Според Цеков напълно в реда на нещата е НЗОК да осигурява надеждно медицинско изделие, заплатено 100%, а не пациентът да плаща и то след като вече си е платил здравните осигуровки. Досега имаше хаос на пазара на медицински изделия, но от следващата седмица това ще се поправи, смята той. В момента осигуряваме определено изделие на определена цена и пациентът си доплаща, по старата методика. Когато новата методика стане факт, тогава ще я коментираме. Имаме преразход, но има и механизми да го компенсираме - от големия резерв на касата също можем да вземем около 20 млн. лева, но накрая на годината. Въпреки това, ако продължаваме с тези темпове, ще се очертае дефицит, загрижен бе Цеков.

Пациентски организации: Не достигат лекарства за онкоболните!

От цялата страна до нас достигат сигнали от пациенти за липса онкологични лекарства, алармират няколко пациентски организации.Поради за...

Не сме планирали дефицит, уточни той след журналистически въпрос. В момента нямаме преразход в областта на интензивните грижи, т.е. харчим по-малко, отколкото сме планирали. Имаме резерв на база първо полугодие, дори се споразумяхме с министъра на здравеопазването да следим динамично парите за интензивни грижи. Може да се стигне до ново повишаване на цените, ако имаме икономия на тези средства, защото целта е тези пари да отидат за интензивно лечение. Министърът пое ангажимент МЗ да упражни контрол върху изразходването на тези средства, за което му благодаря, защото това не влизаше в техните задължения, коментира Цеков.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Здравеопазване