Москов не отговори вярно ли е, че страна от ЕС е предложила помощ за ваксините

4066
Москов не отговори вярно ли е, че страна от ЕС е предложила помощ за ваксините
Снимка: БГНЕС

Опитах се многократно с факти, аргументи, данни да ви накарам да спрете с политическите спекулации. Повече с политическите ви атаки няма да се занимавам, надявам се да съм успокоил страховете на родителите. Това заяви здравният министър Петър Москов по горещата тема с ваксините на въпрос на червените депутати Жельо Бойчев и Емил Райнов и на депутатите от ДПС Тунчер Кърджалиев и Хасан Адемов на днешния парламентарен контрол.

По думите на Бойчев здравният министър е искал писмено и днес да не отговаря на въпроса му за имунизационния календар. Червеният депутат зададе следните въпроси – след като е констатирано, че не може да се набавят ваксините по имунизационния календар, защо не е потърсена помощ ЕС? Вярно ли е, че Франция е предложила доставка като помощ? Защо е взета „Еувакс Б” и е записано в предложението за споразумение с Турция на Министерския съвет, че се задължаваме да я ползваме за имунизационния календар, след като има повишено количество на тиомерсал (бел. ред. – живак)? Съгласуван ли е вносът на ваксините „Пентаксим” и „Еувакс Б” с ИАЛ? Бойчев поиска и Москов да цитира разрешението, което дава възможност да се ползва „Пентаксим” от турския завод MEFAR.

"Тъпите" майки, които ваксинират или не ваксинират децата си

Дни наред министърът на здравеопазването твърди, че внесените ваксини от Турция са легални. Вчера изтекоха документи, които показват, ч...

В отговор, нямащ нищо общо с конкретните въпроси, Москов изчете светкавично кой е отговорен да достави ваксини – здравното министерство. Министърът пак посочи, че две години поред фирмите-производителки на ваксини не са се явявали на обявени обществени поръчки. Специално за тези фирми бившият здравен министър д-р Мирослав Найденов обясни, че фирмите са две и планират 4-5 години напред, а по нашия Закон за обществените поръчки за толкова дълъг период не може да се организира поръчка. През тази година 8 от 18 обособени позиции на обществената поръчка за ваксините са били прекратени заради липсата на кандидати, уточни здравният министър. За 2016 година има рамкови споразумения за част от необходимите медикаменти по имунизационния календар, а за останалите ще се правят пак обществени поръчки.

Вие май не разбрахте въпросите, изглежда се храните от скандалите, възмути се Емил Райнов, след като Москов не отговори на нито един от въпросите. На вас премиерът ви е наредил да погазите закона при вноса на ваксините, сигурен е той. Защо го направите – може би да печелите басове с Борисов, да се доберете до бутилка уиски най-после. Върховната административна прокуратура (ВАП) е категорична – има нарушение, припомни Райнов.

Вече всеки гражданин след това изявление – мачлета, басове, вече трябва да му е ясно, че става дума за политическа атака, отвърна Москов. Прокуратурата никога не е разследвала състава на ваксините и сигурността им, подчерта здравният министър. И нападна – кой предложи да има шесткомпонентна ваксина, не пет? Разликата е 54 лева на ваксина – 15 млн. лева отгоре, иронизира здравният министър.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕОПАЗВАНЕ:

Безплатни ваксини за коклюш за бременните у нас

Образователният министър: Класовете в карантина заради коклюша са под 100

28-годишен болен от коклюш

Колко още ще се занимаваме с коклюша? Доц. Ангел Кунчев с отговор

Днес става ясно ще обявят ли епидемия и извънредни мерки срещу коклюш

Спад в броя на новите случаи на коронавирус за денонощие

Колко струват тестовете за коклюш?

Промяна в направленията за мамография и ехография на млечна жлеза от 1 юли: Ето колко ще са валидни

Ще се обяви ли епидемия от коклюш и ще има ли строги мерки?: Говори доц. Ангел Кунчев

Коклюшът се разраства: Още една област светна в червено

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com