Москов поиска извънредни правомощия за здравния министър и масово тестване

4178
Москов поиска извънредни правомощия за здравния министър и масово тестване
Снимка: БГНЕС

Нека не оставаме с впечатлението, че това е здравна криза – това е проблем на цялото общество. Проблемът е, че обществото е разделено – едните са дълбоко притеснени, а другите отричат изцяло проблема. Раздели ги управлението като невъзможност да формулира консенсусни важни неща, раздели ги и опозицията. Това заяви бившият здравен министър Петър Москов.

Москов беше категоричен, че не е представен ясен план за действие и това е най-големият проблем. „Г-н Борисов и управлението е избрало да играе ролята на Тръмп, а на опозицията ѝ се иска да играе на здравна тематика”, каза той. Според него, трябва да има базов консенсус.

Протест на медиците от онкоболницата в София заради откриване на COVID зона

В 8 часа медици от столичната онкологична болница (УСБАЛО ЕАД) излизат на протест пред лечебното заведение, съобщава БНР. Причината е ...

Петър Москов поиска здравния министър да може по закон да налага решенията си в здравната система и призова здравният министър да поиска тези извънредни правомощия – иначе да каже, че ще подаде оставка. „Не може да има нов национален локдаун, не можем да си го позволим – целта е да няма претоварване на здравната система. Целта е да има ясен план – аз не го виждам седми месец”, обясни той.

Трябва да има ясно разработени регионални планове, настоя Москов. Той даде пример, че в Шумен има по статистика наполовина по-малко заболели, отколкото в Габрово, но в Шумен е катастрофа. „Параметрите трябва да са съобразени с възможността на болничната система да поема”, категоричен беше бившият здравен министър.

Москов критикува управлението и, че чрез включването на доц. Мангъров . Трябва да направим това, което направи Словакия – масово тестване. Така ще намалим количеството на заразените на вход, каза той. Според него, когато стигнем до 10 000 влезли в болница, трябва да минем на масово тестване – с антигенни тестове, за да се изолират възможно най-много безсимптомни преносители на вируса.

„Една война не може да бъде спечелена, ако ползваш само трите си елитни дивизии. Тя може да бъде спечелена, ако вкараш цялата армия”, многозначителен беше Москов, като поясни, че не цялата здравна система е анагажирана. „Твърдя и мога да го докажа” – само 4 болници от 70 са изпълнили изискването на министъра 50% от леглата да са подготвени за COVID болни, каза Москов.

Коронавирусът по света - ситуацията е трудна на много места по света

Потвърдените случаи на коронавирус (болестта COVID-19) в световен мащаб са вече между 54 335 914 и 54 817 107 според американ...

Според него, тази седмица в София няколко големи болници трябва да бъдат превърнати изцяло в COVID болници - иначе ще е късно.

Още: "Сериозен спад на новите случаи на коронавирус, но при значително по-малко тестове"

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕОПАЗВАНЕ:

Вдигат заплатите в Пирогов

Два нови случая на коклюш в област Сливен

Прокуратурата каза прекратено ли е производството за Даная

Проучване: Българските родители - твърдо “за“ ваксиниране на децата

Фармацевт: И в складовете няма ваксини за коклюш

Случаят "Даная": Най-важно е спокойствието на системата, каза здравният министър

Коклюш: 14 дни карантина, друга ваксина може да е фактор за картината на болестта

Без паника, затваряне и дистанция: Проф. Кантарджиев съветва да не се страхуваме от коклюша

Ангел Кунчев: Доста близо сме до епидемия от коклюш

Без неваксинирани за коклюш деца в училище: Здравният министър отговори

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com