Москов разпореди: Бежанците в Харманли ще минат преглед за кожни и паразитни болести

2544
Москов разпореди: Бежанците в Харманли ще минат преглед за кожни и паразитни болести
Снимка: БГНЕС

Министърът на здравеопазването в оставка Петър Москов разпореди да бъдат прегледани настанените в бежанския център в Харманли мигранти за кожни и паразитни заболявания.

В случай на необходимост ще бъде извършена и дезинфекция на територията на лагера, става ясно от съобщение на здравното министерство.

Жената на уволнен фелдшер от бежанския лагер в Харманли е разпространила информацията за крастата

Жената на уволнен фелдшер от бежанския лагер в Харманли е разпространила информацията за крастата. Това каза пред журналисти проф. д-р ...

Actualno.com припомня, че по-рано днес, 18.11.2016 г., стана ясно, че жената на уволнен фелдшер от бежанския лагер в Харманли е разпространила информацията за крастата. Това каза пред журналисти проф. д-р Тодор Кантарджиев по време на пресконференция, посветена на резистентността от антибиотици.

"Това са медицински данни, които са сред лекарите. Не може да ги пускаш ти да плашиш хората и то от едно заболяване, което се предава само от папатаци. Вие папатаци през зимата виждали ли сте? Милен Цветков вместо да ми говори глупости трябваше да провери коя е тая, кой е мъжът ѝ... това е журналистика, а не една жена ми каза на пазара и го тряскаш в национален ефир", обясни професорът. Специалистите от Националния център по заразни и паразитни болести отрекоха и факта да има опасност от разпространение на малария.

Освен това нов протест заради бежанския лагер се очаква да се проведе в Харманли тази неделя. Протестното шествие под надслов „Харманли над всичко” е насрочено за 14 часа. Организира се в социалните мрежи.

Недоволството на хората е провокирано от неяснотата по въпроса има ли в крайна сметка опасно заразни бежанци в приемателния център или не.

Харманли отново на протест срещу бежанците

Нов протест заради бежанския лагер се очаква да се проведе в Харманли тази неделя. Протестното шествие под надслов „Харманли над...

Миналата седмица пък се появиха информации, че сред бежанците има болни от краста и има съмнения за заразени с лайшманиоза, предаде тогава "Дарик". Заговори се за три съмнителни случая, които се проверяваха, но така и не стана ясно изследвани ли са тези хора и поставени ли им е конкретна диагноза. Вече се говори и за още три съмнителни случая на лайшманиоза в бежанския лагер.

„Дали има лайшманиоза в този център следва да кажат специалистите по паразитологични заболявания. Въпрос на няколко дни е те да извършат преглед на хората, да се вземат проби от кожата и да излязат със становище дали се касае за тази болест”, коментира в края на миналата седмица д-р Наталия Спиридонова от "Надзор на заразните болести" в РЗИ-София пред Нова телевизия.

„В България висцералната лайшманиоза е заболяване, което се среща, макар и спорадично. Има случаи от 2014 г., които са били в Южна България. Заболяването се предава чрез мушица, която трябва да смуче кръв от човек, който е инфектиран и след това да ухапе здрав човек”, обясни д-р Спиридонова. От своя страна директорът на бежанския център Димитър Захариев заяви, че информациите за болести са търсене на сензация, която предизвиква негативен ефект в обществото.

"Когато правим прием на бежанци и забележим, че има хора със съмнения за каквато и да е болест, ние ги насочваме към специалисти или ги лекуваме. Дали са с краста или други кожни обриви, всички те се лекуват”, коментира той. Директорът заяви още, че в лагера има изолатор, който е оборудван и при нужда се използва.

Мая Манолова настоява за проверка за крастата в лагера в Харманли

Омбудсманът Мая Манолова написа препоръка до министъра в оставка Петър Москов и председателя на Държавната агенция за бежанците Петя Пъ...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕОПАЗВАНЕ:

Едва 1 нов случай на Ковид е открит за денонощие у нас

Здравният министър за коклюша: Внимаваме с посланията заради паниката, сегашната ваксина е слаба

Без нови случаи на коронавирус у нас за денонощие

Нов спад в броя на заразените с Ковид, само в две области има нови случаи

Безплатни ваксини за коклюш за бременните у нас

Образователният министър: Класовете в карантина заради коклюша са под 100

28-годишен болен от коклюш

Колко още ще се занимаваме с коклюша? Доц. Ангел Кунчев с отговор

Днес става ясно ще обявят ли епидемия и извънредни мерки срещу коклюш

Спад в броя на новите случаи на коронавирус за денонощие

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com