Москов за здравния бюджет: Нахраниха се лобитата

1920
Москов за здравния бюджет: Нахраниха се лобитата
Снимка: БГНЕС

Да се дават някъде пари повече не означава, че се прави политика. Това заяви бившият здравен министър Петър Москов в коментар за състоянието на здравния сектор.

Москов посочи, че през миналия мандат водил "величествен спор" с финансовия министър Владислав Горанов относно разпределението на парите в здравния сектор. Сегашният бюджет противоречи на всеки един стратегически документ как трябва да се развива българското здравеопазване. Несходното е огромното увеличение на болничната помощ т.е. нахранване на лобитата там (бел. ред. – 407 млн. лева повече за НЗОК) и съответно намаляването на финансите за доболничната помощ, възмути се бившият здравен министър.

Бюджетът на НЗОК мина на първо четене

Бюджетът на НЗОК за 2018 г. мина на първо четене в парламента. За него гласуваха 125 и против бяха 88 депутати. В бюджета за НЗОК пред...

Когато сте стигнал до болница, вече сте зле. Дотогава е трябвало заболяването ви да бъде хванато и лекувано, овладяно, е тезата на Москов. По думите му пред Нова телевизия, държава, която дава пари там, където заболяването вече е тежко и понякога нелечимо, е държава, която не прави здравна политика. Има отказ от здравна политика, категоричен беше бившият здравен министър, без да влиза в конкретика кой е виновен за това. Като го няма Реформаторският блок, няма кой да защитава тази политика, е обяснението на Москов.

Бившият здравен министър се възмути и, че заради готвения бюджет за здравето НЗОК няма да отделя пари за нови медикаменти.

Оттук нататък въпросът към Кирил Ананиев (бел. ред. – следващият здравен министър) е дали ще има стратегия за здравеопазването. В България има почти два пъти повече болници на глава от населението от средното ниво в Европа, а с новия бюджет храним точно тази система, посочи Москов.

Относно оставката на проф. Николай Петров като здравен министър, Москов каза, че "мнението му за проф. Петров е добър, смислен човек" и че той е доказал, че може да променя към добро системите, които управлява. Да, аз заварих дъщерята на проф. Петров (бел. ред. – Руслана Петрова) като началник на кабинета на здравния министър. Тя дойде при мен с молба за напускане, защото беше назначена от служебния здравен министър д-р Мирослав Ненков. Аз не уважих молбата, защото тя беше един от малкото хора, които не ми казаха колко са незаменими, разказа Москов.

Председателят на БЛС не пожела да каже кой мъти здравеопазването ни

Да, има повече пари за НЗОК – почти 407 млн. лева повече за догодина, но въпросът е в преразпределението. Целият въпрос е в добол...

Бъдещето на дясното

За финал Петър Москов посочи, че за да има обединение вдясно, трябва да има обединение около програма с определени цели и как тези цели могат да бъдат изпълнени. Има два пътя - или приемаш, че реалността е в обозримо бъдеще коалиционно управление на България т.е. еволюционен, бавен път, или революционен път, че дясното никога няма да влезе в коалиция с ГЕРБ и БСП. При втория път трябва да има нови, вълнуващи хора, които не са участвали в управление с ГЕРБ, ако приемем, че това е лошо, смята Москов.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕОПАЗВАНЕ:

Чрез мобилно приложение вече научаваме в коя аптека има дадено лекарство

Проф. Ива Христова: Грипът доминира над ковид

Ръст в броя на новите случаи на Ковид у нас за денонощие

Ин витро процедурите в България: Проблеми и решения (ВИДЕО)

България приема около 50 хил. медицински туристи годишно

Коронавирусът отключва заболяване при един от петима души

Забраняват създаването на нови болници до гласуване на новата здравна карта на България

Сблъсъци: Работещи в детското и училищното здравеопазване в София протестират (СНИМКИ)

Болница в Пловдив спечели дело срещу НЗОК

Евростат: България е с най-висока смъртност от COVID-19 в ЕС

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com