МЗ: 88 общински болници дължат 54,3 млн.лв.

21366
МЗ: 88 общински болници дължат 54,3 млн.лв.
Снимка: БГНЕС

88 общински болници дължат 54 354 000 лв., от които 28 376 000 лв. са просрочени задължения. Това става ясно от писмен отговор на министъра на здравеопазването Петър Москов на депутатски въпрос, предаде БГНЕС.

Здравният министър отправя и упрек към общините, които се явяват собственици на задлъжнелите болнични заведения. "МЗ дава възможност общинските болници да получат допълнителна субсидия от бюджета на МЗ в допълнение на финансирането на дейности въз основа на здравноосигурителния модел. Считам обаче, че е необходимо собствениците на тези болници – общините да осъществяват законово делегираните им правомощия по отношение на подпомагането и ефективното управление на общинските болници. Анализите правени в Министерство на здравеопазването показват, че не са много общините, които подпомагат своите болници", подчертава Петър Москов.

В отговора на министъра на здравеопазването се допълва, че чрез Концепцията за общинското здравеопазване се цели намаляване броя на ненужните хоспитализации.

По-рано днес пред Нова телевизия, д-р Юлиян Йорданов, заместник-председател на БЛС, съобщи, че осем болници са със запорирани сметки. Сред болниците със забрана за достъп до парите им са тези в Димитровград, Чирпан, Поморие.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com