МЗ обеща, че ще помогне на 9-годишният Байрям, който има нужда от трансплантация

987
МЗ обеща, че ще помогне на 9-годишният Байрям, който има нужда от трансплантация
Снимка: БГНЕС

"България разполага със специалисти с голям опит в трансплантациите. От 50 години у нас се правят успешни присаждания на органи. Не бива да се отнасяме с недоверие към възможностите на родните трансплантолози, нито към базата, с която разполагат."

Това е мнението на зам.-министърът на здравеопазването д-р Атанас Кундурджиев, съобщиха от Министерство на здравеопазването. Той допълни, че само в Александровска болница за последните години са направени над 300 трансплантации, сред които и на деца.

Втора чернодробна трансплантация във ВМА от началото на годината

Днес (01.02.) във Военномедицинска академия бе извършена втората за тази година чернодробна трансплантация. 7-часовата интервенция бе ...

Вчера, 21 февруари, д-р Кундурджиев е разговарял с близките на 9-годишния Байрям, който страда от тежка бъбречна недостатъчност и му предстои трансплантация.

„Ще направим всичко необходимо детето да получи животоспасяващо лечение. Допитваме се до водещите български трансплантолози, които имат доказан опит и са готови да оперират Байрям“, каза д-р Кундурджиев. Дългогодишната медицинска практика на заместник-министъра е в областта на нефрологията и кардиологията.

На 23 ноември 2016 година по предложение на Обществения съвет към Фонда за лечение на деца, директорът на Фонда проф. Владимир Пилософ издава заповед за подпомагане на лечението на 9-годишния Байрям Али в Университетската клиника Тюбинген, Германия. Предложението на Обществения съвет на Фонда не е придружено от съответните експертни становища, а решението за лечение в чужбина се основава единствено на мнението на д-р Димитър Русинов, който не е трансплантолог. Съгласно законовите разпоредби Министерството на здравеопазването има право да изпрати пациент за лечение в чужбина само след експертната преценка на специалисти-трансплантолози и на националния консултант, съобщават още от министерството.

В същото време близките на момчето са разтревожени за стътоянието му и са скептични относно помощта, която може да му бъде оказана тук.

Опитът за трансплантация на глава може да стане още през 2017 г.

Извършването на операция по трансплантация на човешка глава ще бъде възможно още през следващата година, пише „Индипендънт”...

По-рано Иван Димитров, секретар на Асоциацията на пациентите с бъбречни заболявания, коментира, че неговата Асоциация се бори от години с администрацията да не спира децата да се трансплантират в чужбина. Според Мария Петрова, адвокат по медицинско право, ситуацията с Байрям е нарушение на правата на детето. Не можем да оставим това, че във Фонда (Фонда за лечение на деца - бел. ред.) или в Министерството (Министерството на здравеопазването - бел. ред.) има дразги и проблеми. Детето трябва да се лекува. Администрацията остава анонимна, тези лица се чувстват безнаказани. Докато бездействаме в момента, ако това дете не се лекува, кой ще поеме отговорност, попита още Мария Петрова.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕОПАЗВАНЕ:

Вдигат заплатите в Пирогов

Два нови случая на коклюш в област Сливен

Прокуратурата каза прекратено ли е производството за Даная

Проучване: Българските родители - твърдо “за“ ваксиниране на децата

Фармацевт: И в складовете няма ваксини за коклюш

Случаят "Даная": Най-важно е спокойствието на системата, каза здравният министър

Коклюш: 14 дни карантина, друга ваксина може да е фактор за картината на болестта

Без паника, затваряне и дистанция: Проф. Кантарджиев съветва да не се страхуваме от коклюша

Ангел Кунчев: Доста близо сме до епидемия от коклюш

Без неваксинирани за коклюш деца в училище: Здравният министър отговори

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com