МЗ опроверга информация от член на Обществения съвет на Фонда за лечение на деца

1442
МЗ опроверга информация от член на Обществения съвет на Фонда за лечение на деца

От Министерството на здравеопазването излязоха с официално становище във връзка с разпространеното днес, 15 септември, съобщение от г-жа Пенка Георгиева. В него Георгиева твърди, ме  "едно дете вече е първа жертва на решението на министъра на здравеопазването за уволнение на работещ директор на Фонд за лечение на деца."

От министерството твърдят, че информацията е напълно манипулативна.

Три пъти са отлагали трансплантацията на дете, заради искане на доклад от здравния министър

Три пъти е била отлагана планираната трансплантация на детето, изпратено за лечение в болница в Хамбург от Фонда за лечение на деца. То...

"Снощи към мен се обърна родител на дете с подадено заявление на 12 септември 2017 г. за спешно лечение на много тежко онкологично заболяване - лимфом на Ходжкин. Момчето навършва 18 години на 21 септември, но новият директор на Фонда д-р Мариета Райкова от недоглеждане, вместо спешно да задвижи процедурата, е разпределила заявлението на свой служител в отпуск и разглеждането е насрочено чак за месец октомври за разглеждане", твърди ПенкаГеоргиева.

В периода 08.08-23.08.17 г. детето е лекувано в Детската онкохематологична клиника към УМБАЛ “Царица Йоанна-ИСУЛ“, като поставената диагноза е „Класически Хочкинов лимфон“. Пациентът е изписан по настояване на родителите и от 26.08.17 г. е хоспитализиран в болница “Kantonsspital St.Gallen”, Швейцария, обясняват от своя страна от здравното ведомство.

На 12.09.17 г. родителите подават заявление пред ЦФЛД за организационно и финансово подпомагане на лечението в същата болница – в Швейцария, като в периода 12.09-15.09 (от подаването до днес) не са потърсили контакт с Фонда, уточняват още от МЗ.

Д-р Мариета Райкова е изискала становища от проф. Добрин Константинов, национален консултант по Детска онкохематология и от външните експерти към ЦФЛД – доц. д-р Мария Спасова, завеждащ Онкохематологично отделение в УМБАЛ „Св. Георги“ – Пловдив и доц. д-р Валерия Калева, завеждащ Специализирана детска клиника по клинична хематология и онкология в УМБАЛ “Св. Марина“ - Варна.

"Фондът за лечение на деца" одобри документите на 30 деца

Общественият съвет към Център „Фонд за лечение на деца“ на редовно заседание днес – 13 септември 2017 г., разгледа за...

По заявлението на детето вече са постъпили становища и те ще бъдат предоставени за разглеждане от Обществения съвет.

Пределно ясно е, че жертва няма, че случаят по никакъв начин не е обвързан нито с решенията на министъра на здравеопазването, нито с лицето, изпълняващо длъжността директор на ЦФЛД. В момента детето е под лекарско наблюдение, а документацията по заявлението му се разглежда по реда на Правилника за дейността на Фонда, се казва още в съобщението до медиите от МЗ.

Министерство на здравеопазването се обръща към г-жа Георгиева, за да ѝ напомни, че е недопустимо да се спекулира с детски съдби, което, за наша изненада, тя си е позволила. Неморално е здравословните проблеми на децата и болката на техните семейства да бъдат употребявани за формиране на внушения.

МЗ вярва, че с присъствието си в Обществения съвет на Фонда, неправителствените пациентски организации имат за задача да гарантират обективност и прозрачност на процесите, неизменна част от което е и поднасянето на истината.

Д-р Мариета Райкова е новият директор на Фонда за лечение на деца

Със заповед на министъра на здравеопазването от поста директор на на Център "Фонд за лечение на деца" (ЦФЛД) е освободена д-р Тинка Тро...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕОПАЗВАНЕ:

„Да закрием психиатриите“: Д-р Цветеслава Гълъбова за безкъсметието да си с психично болен

Отново 1 е откритият случай на Ковид у нас за денонощие

Ген. Мутафчийски: Има нещо, което не знаем за COVID-19, защо в Китай действаха толкова строго?

Прогноза: Полените активизират алергиите тази седмица

Родилка и бебе са починали в Самоков

Проф. Кантарджиев със съвети срещу кърлежите: Пръскайте с репеленти дрехите на децата

Набързо и без дискусия: Ясно е как кабинетът одобри частната детска болница в София

Създалото се обществено напрежение накарало Главчев да преосмисли за частната детска болница

Няма място за две детски болници: Говори Стефан Константинов

Проф. Христо Хинков: Здравният министър няма полезен ход да откаже строежа на нова детска болница

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Здравеопазване

Пожелания за Гергьовден
Пожелания за Гергьовден

Всеки познава поне един човек с името Георги или Гергана, които празнуват имен ден на 6 май - ето кои са най-хубавите пожелания за Гергьовден. Най-хубавите...