НА ЖИВО: Последна информация и всичко за коронавируса, 28 февруари

6937
НА ЖИВО: Последна информация и всичко за коронавируса, 28 февруари
Снимка: iStock/Guliver

Глобалната пандемия от коронавирус (SARS-CoV-2 - всеобщо признато съкращение, както и COVID-19 или 2019-nCoV) вече вълнува сериозно България.

Властите са нащрек, а мерките се засилени по всички граници на страната ни. Кризисният щаб към правителството апелира гражданите, които влизат в България от засегнати региони, да не отказват медицинско наблюдение или оставане под карантина. 

Actualno.com ще ви държи в течение с последната информация по темата както у нас, така и по света. В този Live блог ще научавате най-важните подробности за коронавируса. (Всичко, което трябва да знаете, за глобалната тревога, четете в този обобщаващ материал.)

* Информацията е обновена към 23:20ч., 28 февруари, 2020 г.

СИТУАЦИЯТА С КОРОНАВИРУСА В БЪЛГАРИЯ

🔘 До момента няма потвърден случай на коронавирус у нас;

🔘 40 проби са обработени във лабораторията във ВМА и в Националната лаборатория, всички са отрицателни. Става въпрос за проби в рамките на денонощие.

🔘 Според проф. Тодор Кантарджиев коронавирусът неминуемо ще дойде в България, но не е толкова опасен. Той посъветва да се спазват общите мерки, които се спазват и при стандартен грип.

🔘 Според актуална информация от Кризисния щаб към 17:00 ч., няма положителна проба за коронавирус в България. Чакат се обаче още няколко резултата от проби до края на деня.

🔘 Ако бъде установен такъв случай, пациентът ще бъде настанен в Инфекциозно отделение на болница по местоживеене. Той ще бъде изолиран, обясни доц. Ангел Кунчев. Лечението ще бъде симптоматично - с лекарства, които облекчават симптомите. Не се изисква по-специфично лечение. Основно се вливат глюкозови раззтвори, витамини препарати и аналгетици, ранно кислородно лечение и наблюдаване на болния, обясни доц. Попов от ВМА, част от кризисния щаб. "Паниката е по-голяма, но лечението е подобно на другите вирусни заболявания на долните дихателни пътища. Нищо по-специфично няма", категоричен беше той.

🔘 Лабораториите във Варна и Стара Загора, които ще изследват проби от болни при евентуален пик на заразата, вече са готови.

🔘 Искам да помоля хората да не се поддават на паника, създава се една истерия, изкупуват се хранителни продукти. Всяка есен-зима говорим за грип, който взима своите жертви. Доверете се на лекарите, на експертите, на хора извън политиците - на тях им вярвайте, каза премиерът Борисов на извънредното заседание на Министерски съвет.

🔘 Проф. Мутафчийски: "Абсолютния брой поразени и починали лица при една грипна епидемия е много по-голям, отколкото при коронавирус. Всяка година преживяваме по една или две такива епидемии". По думите му футболният клуб "Лудогорец" ще закупи и дари безвъзмездно на ВМА проби за установяване на коронавирус.

🔘 По-рано главният здравен инспектор доц. д-р Ангел Кунчев предупреди, че в България има втора грипна вълна, която усложнява обстановката. На отделни места може да има епидемия, но според него няма да се стигне до пика от зимата. Въпреки това експертът подчерта, че грипът пречи на работата на лекарите, заради подобните симптоми. "Грип Б се лекува само със симптоматични средства, типичните за грип А препарати не са активни срещу Грип Б, затова се обърнете към личните си лекари", заяви Кунчев. Личната отговорност и дисциплината са ключови, ако вие не се грижите за здравето си и на вашето семейство, не очаквайте държавата да го направи по по-ефективен начин, подчерта той.

🔘 По разпореждане на премиера от държавния резерв се деблокират 100 000 л спирт и дезинфектанти, които да покрият липсите в страната. В резерва има 400 000 л, по думите на премиера.

🔘 Министърът на икономиката влиза в Кризисния щаб. Още днес трябва да се срещне с българските фирми, които произвеждат или разпространяват спирт и дезинфектанти, за да предприемат действия по осигуряване на количествата. Същото важи и за фирмите, които могат да осигурят медицински маски. По заръка на премиера, ще се търсят и фирми, които могат да претрансформират производството си.

🔘 Министерство на образованието спуска указания за засилване на мерките за хигиена в училищата и детските градини. Следващата седмица препоръчват на директорите и часове с кратка беседа и указания. След заседанието на МС министър Красимир Вълчев обяви, че за момента по решение на родителите, учениците и учителите се отменят визити основно по "Еразъм" и други пътувания в други европейски страни. По думите му засега няма случаи в училища и детски градини родители да спират превантивно децата си от занимания заради притеснения от коронавируса.

🔘 Днес ще се проведе междулабораторен контрол, за да се сравнят резултатите, рутинна практика в Европа - по 3 проби ще си разменят двете лаборатории. "В качеството на китовете, в качеството на изследванията и подготовката на кадрите нямаме съмнения", обясни проф. Мутафчийски от кризисния щаб. Той добави: "Ако има положителен случай, ще бъдете веднага уведомени".

🔘 77 млн. лв. има във Фонда за бедствия към Министерския съвет, правителството може да осигури още 50 млн. лв. Със средствата трябва да се осигурят всички препоръчани мерки и решения на Кризисния щаб.

🔘 Що се отнася до футболния клуб "Лудогорец": Изпълнили са препоръките на щаба - съкратили са престоя си в Италия. С тях е пътувал специалист от кризисния щаб, през цялото време са носили лични предпазни средства, осигурени от клуба. Футболистите не са напускали стаите си освен за тренировка и мача. "Милано са го видели само през прозорците на автобуса", каза Мутафчийски. Взети са проби на футболистите, по искане на ръководството на клуба, който плаща за всичко. След два дни ще бъдат тествани отново, преди следващият си мач.

🔘 Очаква се експертите да дадат становище дали да не се спрат масовите прояви в страната. Ако кризисния щаб поиска такова решение, ще се разпореди и Министерски съвет.

🔘 Президентът Румен Радев е отменил традиционния коктейл по повод 3 март, на който присъстват повечето дипломати в страната.

🔘 Министърът на туризма Николина Ангелкова: Няма опасност от фалити на туроператори.

🔘 Само вчера от Италия са се върнали 1500 души през летищата, подчерта д-р Кунчев. Всеки от тях, който кашля или киха, ще бъде приет, изследван и поставен под наблюдение, подчерта Кунчев и добави: "Наблюдението върху вноса на вируса продължава да е в центъра на усилията ни. Съсредоточаваме се и върху осигуряването на достатъчно ресурси за болнично лечение".

🔘 От Външно министерство подчертаха, че пътуващите трябва да са с повишено внимание, ако трябва да летят до Южна Корея и Япония. От там съветват да се спазва лична хигиена и да се осведомите за заболяването в съответната страна. Специално за град Дегу в Южна Корея, Външно министерство препоръчва да не се пътува, както и за Китай и Япония. От дипломатическото ни ведомство издадоха препоръки за българските граждани в Гърция.

🔘 В Асеновград 2 деца са поставени под домашна карантина от личния лекар като превантивна мярка за срок от 14 дни.

🔘 На телефонен номер 02 807 87 57, от понеделник до петък, в рамките на работното време (от 08:30 до 17:00 часа), информация можете да получите от лекар епидемиолог.

🔘 Властите наблюдават всеки гражданин, пристигнал у нас, от Италия и Китай. Препоръчително е идващите от тези страни да бъдат поставени под 14-дневна карантина.

СИТУАЦИЯТА С КОРОНАВИРУСА В ЕВРОПА

🔘 В Европа, официално беше потвърден първи случай на заболяването в Нидерландия, Северна Ирландия, Литва и Беларус и Естония. Общо 799 души са заразени на Стария континент.

🔘 Първи смъртен случай във Великобритания. Става дума за пътник от Diamond Princess.

🔘 Първи доказан случай на предаване на вируса от човек на човек във Великобритания. 

🔘 Италия остава най-голямото огнище на болестта в Европа. В Италия болните от новата зараза са вече 655 души. 45 са напълно излекувани, показват данните на университета „Джонс Хопкинс” за разпространение на болестта. Смъртните случаи обаче вече са 17, има още 19 сериозни случая. Засегнати са общо 9 италиански провинции - Ломбардия, Венето, Пиемонт, Емилия-Романя, Тоскана, Лигурия, Лацио, Алто Адидже и Сицилия.

🔘 Регистрираните случаи в Гърция са вече 4. Министърът на здравеопазването Василис Кикилиас обяви отменянето на традиционните карнавали по повод предстоящия на 2 март официален религиозен празник в страната. Неспазването на забраната може да бъде наказано с до 2 години затвор. Затварят се и училища, за да има дезинфекция, вероятно метрото в Атина ще бъде затворено също за дезинфекция. В момента в страната върлува сезонен грип, в следствие на който има дори 17 смъртни случая. От EODY съобщават още за 227 сериозни случая на грип, 206 от които са лекувани в интензивни отделения.

🔘 20 нови случая са регистрирани в Германия. Така заболелите в страната вече са 53, но и оздравелите леко се увеличиха – 16 души. Там има двама души в критично състояние, но още няма смъртен случай.

🔘 20 са новите случаи на коронаваирус и във Франция. В момента в страната под карантина, заради коронавируса, са 38 пациенти, починалите са двама, а 11 са излекувани.

🔘 В Испания има между 15 и 25 заболели, без да има смъртен случай, а само 1 се счита за сериозен. Има и данни за двама оздравели.

🔘 В Швеция има 7 регистрирани случая, в Норвегия има нови 3 - общият брой на заболелите от коронавирус там стават 4. В Швейцария има 9 нови случая, като общият брой се повиши до 15. В Англия случаите са 19.

🔘 Френският президент и италианският премиер призоваха за глобално сътрудничество. Коронавирусът не може да бъде спрян от международните граници и за да се борим с него, е необходимо да се установи ефективно международно сътрудничество, заяви Еманюел Макрон. От своя страна Джузепе Конте заяви, че затварянето на границите ще доведе до "непоправими щети за икономиката" и следователно е "непроходим път".

🔘 Засега вътрешни за Европейския съюз граници няма да се затварят.


СИТУАЦИЯТА С КОРОНАВИРУСА В СВЕТА 

🔘 Официално по данни на СЗО извън Китай вирусът е регистриран в 46 държави. Общо заразените са 3,664 души, 57 души са починали. Данните обаче са от снощи, а според най-нова информация, но още непотвърдена от СЗО, заразените извън Китай са 4544, смъртните случаи са 70, а 106 случая се считат или за сериозни, или за критични.

🔘 Световната здравна организация обяви, че коронавирусът е с много висока степен на заразяване.

🔘 Общо потвръдените случаи в световен мащаб са 83 719. Излекуваните - 36 652, а смъртните случаи са общо близо 2 858.

🔘 Властите в Китай обявиха пореден спад на заболелите. За последното денонощие 327 са новите случаи на коронавирус, а 44 са починалите. Новите заразени с короновируса в Китай са със 100 по-малко в сравнение с предишното денонощие. Така общият брой на заразените достига 78 824 души, а общо 2788 души са починалив страната.

🔘 Президентът на Монголия Халтмаагийн Бутелга ще бъде под карантина за период от две седмици след визитата си в Пекин, която приключи на 27 февруари. Заедно с него изолирани ще бъдат и всички придружавали го лица. Те били тествани още на летище "Чингис хан" и не са показали признаци на болестта. За момента няма данни в страната да има констатирани случаи на коронавирус.

🔘 Пикът на болестта в Азия вече е в Южна Корея, където броят на заразените достигна 2022 души, след като бяха регистрирани 256 нови случая. Южна Корея е най-засегнатата от епидемията страна в света след Китай. Повечето от новите случаи са в град Дегу, както и в съседната провинция Северен Кьонсан. Починали са общо 13 души. В момента под сериозно наблюдение са 13 пациенти с по-тежка форма на вируса, а 5 са критични. Попзвездите BTS отмениха четири свои концерта, които трябваше да се проведат в Сеул през април.

🔘 Увеличават се и болните в Иран – 245 души. 26 са смъртните случаи там, 49 се считат за оздравели.

🔘 Болни има вече и в Африка, и в Близкия изток – 1 случай в Египет, 1 в Алжир, 2 в Ливан, 4 в Оман, 1 в Нигерия.

🔘 Колоездачната обиколка на ОАЕ беше прекратена заради двама заразени с коронавирус състезатели. Късно вечерта в четвъртък организаторите на надпреварата RCS Sport и Върховния организационен комитет на ОАЕ решиха да анулират пооследните два етапа, последните два състезателни дни. Заразените са двама италианци, членове на един от участващите отбори. От здравното министерство на ОАЕ са помолили всички, дори медиите, които отразяват надпреварата, да останат в хотелите си, за да бъдат изследвани. В момента официално броят на констатираните случаи в кралството са 19, 5 са излекуваните, няма данни за загинали вследствие на коронавируса.

🔘 Два нови случая в Бахрейн. Заразените са пътували до Иран.

🔘 Първи случай на коронавирус регистрираха в Бразилия и в Нова Зеландия.

🔘 В Русия се забелязва интересен феномен - статистиката продължава да показва 2 случая, като и за двамата заболели се твърди, че са излекувани.

🔘 Четвърти случай в Азербайджан. Това е първият регистриран казус в страната. Първите трима са били от круизния лайнер Diamond Princess. В момента и четиримата, които са руснаци, са под карантина в болницата в Казан.

🔘 33 случая са били регистрирани в Калифорния, САЩ. Очаква се в Ню Йорк да бъде потвърден първият случай по-рано днес.

🔘 Здравните власти в Хокайдо, най-северният от основните острови на Япония, обявиха извънредно положение заради темпото на новите инфекции там. В Япония има повече от 200 случая на новия коронавирус, като са регистрирани четирима загинали в допълнение към над 700 случая и отбелязаните четири жертви от круизния кораб Diamond Princess.

🔘 Петима от най-богатите руснаци загубиха общо почти 6,06 милиарда долара за един ден поради срив в борсите, причинен от ситуацията с коронавируса.

🔘 Куче, което е собственост на жител на Хонконг, заразено с коронавирус, е тествано като „слаб положителен носител“ за патогена.


 
Кратка справка за вируса 

🔘 Така наречените "коронавируси" са част от семейството вируси, които могат да причинят широк спектър от заболявания. 

🔘 Китайската лунна нова година бе белязана от нов вирус, който прие името Тежък остър респираторен синдром коронавирус 2 (SARS-CoV-2 - всеобщо признато съкращение, както и COVID-19 или 2019-nCoV).

🔘 Той предизвика огнище на зараза в Поднебесната империя. Заболяването се нарича Коронавирусна болест 2019. 

Причина за появата 

🔘 Бързо развиващи се пневмонии, които са локализирани основно около животинския и рибния пазар с над 1000 сергии в китайския град Ухан.

🔘 На тези места търговците продават широк спектър от животински продукти. Става дума за пилета, котки, фазани, прилепи, мармоти, отровни змии, петнисти елени, органи от зайци, както и части от диви животни.

🔘 Именно така се появяват и подозренията, че причинителят на новия вирус е с животински произход.



Симптоми на вируса

🔘 Треска (90% от случаите), повишена температура (над 37 градуса);

🔘 Бърза умора и силна обща отпадналост; 

🔘 Суха кашлица в 80% и влошено дишане при 20% от случаите, 15% от случаите включват респираторен дистрес;

🔘 Коронавирусът довежда до развитие на пневмония;

🔘 До момента се знае, че вирусът е неустойчив на атмосферни влияния и се предава чрез пръски слюнка или друг секрет;

🔘 Най-уязвими са хората в напреднала възраст (особено с придружаващи хронични заболявания);

🔘 До момента няма регистриран тежък случай на деца под 9-годишна възраст.

🔘 Митове и факти за коронавируса, разпространени от СЗО.

Мерки срещу вируса в България

🔘 Термокамери по летищата и засилени мерки по сухоземните граници допълват превенцията срещу заразата у нас. На Терминал 1 вече има отделен коридор за пристигащите от Италия.

🔘 При регистриран болен в самолет, за контактни пасажери се приемат всички пътници, които са били на местата около болния. Под наблюдение обаче се поставят и останалите пасажери.

🔘 От 25 февруари всички пристигащи от Италия или Китай попълват анкета с лични данни. Бланките ще бъдат раздавани на стюардесите, за да се попълват още в самолет. На страницата на Софийската районна инспекция ще бъде качен и онлайн формуляр, който ще дава QR код, който в последствие ще трябва да се показва на властите на летището или на граничния пъункт. Информацията от анкетите, ще достига до личните лекари през РЗИ-тата по места. Винформацията се изисква - три имена, ЕГН и личен лекар.

🔘 Пътят на пациента: При съмнения за заболяване - висока температура, кашлица, болка по мускули и стави, болка в гърлото или сухота. Първият контакт с личния лекар се извършва по телефона, за да се предпазят пациентите в чакалните (най-вече ако е пътувал в рискови дестинации). Особено възрастните хора с хронични заболявания, при които смъртността е най-висока. При домашна карантина се поддържа по телефона ежедневна връзка с личния лекар. Ако има нужда, лекарят осигурява специализиран транспорт до леченбото заведение по райони и се поставя под карантина, започва лечението.

🔘 При нужда гражданите, които нямат личен лекар и/или не са здравноосигурени, трябва да потърсят съдействие от Районните здравни инспекции (РЗИ) по местоживеене. 

🔘 По преценка на личен лекар се издава болничен за времето на карантината. При доброволна карантина личният лекар ще може да издава болничен, след препоръка от Здравната инспекция по местоживеене и потвърждение, че пациентът е бил в континентален Китай или Италия.

🔘 От кризисния щаб към правителството уточняват, че в момента започва втора вълна на грип, която съвпада с разпространението на коронавируса.

🔘 Здравните власти съветват да се приемат средства за повишаване на имунната защита, които не предпазват от заразяване, но повишават устойчивостта на организма.

🔘 Лабораториите във Варна и Стара Загора, които ще изследват проби от болни при евентуален пик на заразата, вече са готови. В момента лабораториите, в които се изследват пробите са две - ВМА и Националната референтна лаборатория. Уточнени са болниците и броя на леглата в лечебниците и допълнителните места, където ще се лекуват болни от коронавирус, при пик на заболяването. 6 часа са необходими, за да е ясен резултатът от едно изследване.

🔘 Държавата осигурява медицински маски само на служителите, които са важни за веригата на лечение при засечен коронавирус: екипите, работещи по летища и граници; екипите на Спешна помощ, които имат акгажимента за транспорта на евентуални случаи; Инфекционзните отделения, които ще ги лекуват, и служителите на гранична полиция.

🔘 По решение на премиера от държавния резерв се деблокират 100 000 л спирт и дезинфектанти, които да покрият липсите в страната. В резерва има 400 000 л, по думите на премиера.

🔘 77 млн. лв. има във Фонда за бедствия към Министерския съвет, правителството може да осигури още 50 млн. лв. Със средствата трябва да се осигурят всички препоръчани мерки и решения на Кризисния щаб.

🔘 Кризисният щаб към правителството дава актуална информация всяка сутрин в 08:00 ч.и в 17:00ч. следобед.

🔘 Wizz Air намалява полетите до Северна Италия в периода между 11 март и 2 април. Авиопревозвачът "България Ер" спря полетите си от и до Милано до 27 март.

Ваксина и лечение 

🔘 Към момента се работи по създаването на ваксина. 

🔘 Няма специфично лечение за това заболяване, така че подходът, използван за лечение на пациенти с инфекции, свързани с новия коронавирус, е за лечение на клиничните симптоми. 

Цялата информация от Live блога от вчерашния ден четете тук.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕОПАЗВАНЕ:

Коронавирусът в България: За поредно денонощие няма регистрирани смъртни случаи

Експерт: Има бум на коклюш, но ваксинираните го изкарват по-леко

Симидчиев за НЗОК: ГЕРБ овладява напълно здравеопазването

Пред епидемия от коклюш ли е страната ни и кои са най-застрашени: Отговорите от Ангел Кунчев

Бебета в България са починали от коклюш

5400 лева струва фиктивната операция на жената в Бургас

Коронавирусът в България: Едва 2 са новите случаи за денонощие

Депутатите одобриха Националната здравна стратегия до 2030 г.

След сигнал: „Медицински надзор“ проверява частна болница в Бургас

Само на хартия: Жена се оплака от фиктивна операция в Бургас

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com