На ниво комисия актуализацията на бюджета на НЗОК мина

14670
На ниво комисия актуализацията на бюджета на НЗОК мина
Снимка: БГНЕС

Без нито един глас против, но с "въздържали се" от страна на БСП и "Атака" Бюджетната комисия на парламента прие актуализацията на бюджета на НЗОК.

С решението за НЗОК се дават още 100 млн. лева, за да не страда секторът до края на годината. Новият здравен министър Петър Москов обеща да бъде изготвен комплексен пакет от мерки за оздравяване на сектора. Първата стъпка е в края на ноември да бъде внесен ясен календар за реформи и законодателни инициативи. Заради липсата на държавни и общински болници непрекъснато се създават частни, обясни той, след като беше попитан и от "Атака", и от "Патриотичния фронт" как ще успее да направи здравеопазването призвание, а не търговия.

БТПП против актуализацията, не иска нов външен заем

Представители на работодателски и синдикални организации днес бяха запознати с актуализацията на държавния бюджет в Министерството на ф...

По думите на Румен Гечев от БСП, ако погледнем числата от преди 5-6 години ще видим, че разходите са почти удвоени, а качеството не е по-добро. Намираме се в състояние да полагаме усилия да задържим дефицита в рамките на 3 % с различни бюджетни техники. Това би бил един лош сигнал, посочи Гечев. Според него още лятото НЗОК е могла да се балансира и без гласуваните 200 млн. лв. Това е доста невъзпитателен сигнал - всеки път Здравната каса харчи, колкото си иска, а в края на годината слага сметката пред парламента и той прави актуализации, колкото ѝ трябва, за да се разплати, каза още депутатът от БСП.

Председателят на НФСБ Валери Симеонов предупреди, че при изготвянето на бюджет 2015 правителството ще трябва да убеди патриотите, че може да се намери решение за сектор "Здраве" в дългосрочен план, а не всяка година сметката да расте и държавата само да подписва празен чек. Ако не ни убедите, няма да подкрепим държавния бюджет за догодина, предупреди Симеонов.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com