На първо четене: Държавата поема здравните осигуровки на бежанците

2946
На първо четене: Държавата поема здравните осигуровки на бежанците
Снимка: БГНЕС

Със 156 гласа"за", 6 "против" и 28 "въздържал се" депутатите приеха на първо четене Законопроект за изменение и допълнение на Закона за здравното осигуряване, внесен от председател на здравната парламентарна комисия Антон Тонев от „Продължаваме промяната“. 

Проектът предвижда държавата да поеме здравните осигуровки на бежанците от Украйна. Така ще се даде възможност на бежанците да потърсят и личен лекар, а болниците ще получават пари от Здравната каса за всяка оказана помощ на хората с предоставена временна закрила.

С промените изрично се посочва, че гражданите със статут на предоставена временна закрила са задължително здравноосигурени.

По този начин се създава практическа възможност тези лица да ползват пълния пакет медицинска помощ, заплащана от Националната здравноосигурителна каса (НЗОК).

Предвижда се размерът на здравните вноски и източникът на финансиране да се определят с акт на Министерски съвет.

Със закона се предвижда максималната сума за социалните промени да бъде 54 милиона лева, предвижда се и европейски фонд, който ще помага със средства. С тях ще се даде възможност на бежанците да потърсят и личен лекар, а болниците ще получават пари от Здравната каса за всяка оказана помощ.

Изрично се посочва, че гражданите със статут на предоставена временна закрила са задължително здравно осигурени.

Опозицията се противопостави на проекта. От дебатите стана ясно, че "Възраждане" и ДПС няма да го подкрепят, а ГЕРБ ще се въздържат.

Елена Гунчева от "Възраждане" определи законопроекта като дискриминационен, тъй като в България има много други търсещи убежище и нуждаещи се. “Преди да помогнем на бежанците, да се замислим как помагаме на българските граждани, защото много от тях умират на прага на болниците, а много деца умират, защото се нуждаят от лечение и родителите им не могат да съберат парите. Здравното осигуряване на бежанците от Украйна ще тежи на държавния бюджет, т.е. на нас. Възраждане между първо и второ четене ще внесе предложение привилегиите за бежанците да важат и за българските граждани. По какъв начин ще се разбере дали бежанците имат или нямат средства за издръжка, попита Гунчева. Да се изясни за какъв срок ще бъдат мерките, защото се предвижда да са година, а може и повече. 

Антон Тонев от ПП репликира, че ще се съобразят с предложенията, които ще подобрят текстовете. По предложение на премиера Кирил Петков в ЕС върви дискусия за създаване на фонд за бежанците, от който може да получим средства. Максималният размер, който може да натовари бюджета е 54 млн. лв. Как ще проверяваме доходите им, не мога да си представя, че хора с луксозен начин на живот ще се наредят на опашка да попълват документи за безплатна медицинска помощ.

133 хил. влезли в страната бежанци, 61 хил. останали, 19 хил. поискали убежище. Никъде в закона не е написано, че е само за Украйна, в закона пише, че всеки със статут на бежанец може да се запише, без значение дали украинци, руснаци или сирийци. Не става въпрос за дискриминация, а за интегритет, репликира Елин Димитров от „Продължаваме промяната“. 

Според опозицията законопроектът не е финансово обезпечен, защото не се казва откъде ще дойдат средствата за здравно осигуряване и лечение на бежанците. 

Хасан Адемов от ДПС каза, че законопроектът е внесен от управляващата коалиция, не е търсен надпартиен консенсус за решение на проблема в здравеопазването. Дискусията не трябва да ни разделя на подкрепящи или неподкрепящи каузата на бежанците. става въпрос за конкретни проблеми. Мярката е временна, става въпрос за 1 година, но може да бъде продължена с 6 месеца. Това трябва да бъде в преходните разпоредби.

Предлагаме целия пакет от здравни услуги, но не казваме кой ще осигурява украинските граждани. Ако имаме 100 хил. бежанци и умножим по 880 лв., пакет, който получава български граждани, ще получим 88 млн. лв. Откъде ще се вземат тези пари и върху какъв доход ще се осигуряват бежанците? Това е моделът на джипката за раздаване на пари, каза той. Вносителят Тонев ме посъветва в комисията да гласувам със сърце, като го попитах как да гласувам, разказа Хасан Адемов. Аз не съм кардиолог, аз съм реаниматор, гласувам с разума, каза д-р Адемов. 

Той призова всички спорни текстове да се консултират с бюджетната комисия, за да се предвиди какъв финансов ресурс е необходим. Откъде ще се вземат парите, за да се дадат на украинските бежанци. Ето защо ПГ на ДПС няма да подкрепи законопроекта. 

Проф. Асен Балтов от ГЕРБ каза, че създаването на фонд за бежанците ще е по-разумно, а не да се отваря закона за здравното осигуряване. 

Костадин Костадинов също определи законопроекта като дискриминационен и каза, че "Възраждане" няма да го подкрепи. 

Костадин Ангелов от ГЕРБ откри в проекта процедурни пороци. Проектът не е обсъждан публично, подчерта той. Проектът не е навременен. Повече от месец в България има бежанци, а подкрепата за тях от държавата я няма, каза той. ПГ на ГЕРБ е за осигуряването на такава помощ. Но не се знае колко ще струва това на българските данъкоплатци и какъв е източникът на финансиране. Не са предвидени средства от бюджета, нито от ЕС. Законът няма да реши нуждата от здравно осигуряване на бежанците, смятат от ГЕРБ. Няма как да подкрепим законопроекта на базата на уверения, че от ЕС ще идват средства затова, нито как ще се преструктурира бюджета. Нека да стане ясно откъде ще се вземат тези 54 млн. или 88 млн., както каза д-р Адемов. Ще се въздържим да подкрепим проекта, каза Костадин Ангелов.

Гьоков: Обсъждаме вариант за подпомагане на частните домове, настанили бежанци от Украйна

Обсъжда се вариант на отчитане на настаняване на украински бежанци от български физически лица, предоставящи безвъзмездно домовете си. ...

Част от парите ще дойдат от средства, останали от програмни периоди, които ЕС разрешава да бъдат пренасочени към нуждите, възникнали заради кризата в Украйна, репликираха вносителите. 

Кой ще плати, ако се наложи доплащане на лечението от тези хора, попита от трибуната Асен Балтов от ГЕРБ. 

Групата на ГЕРБ си е закачила едни лентички на реверите за солидарност с Украйна, а ни казвате, че няма да подкрепите този законопроект. Свалете лентичките, бежанците имат нужда от помощ сега, а вие не им я давате, каза Георги Свиленски от БСП. 

По отношение на лентичките, БСП не подкрепи декларацията на българския парламент за налагане на санкциите на Русия. Вие по много елегантен начин подкрепяте агресията на Путин, контрира Костадин ангелов от ГЕРБ. Няма да лъжем хората, че ще им помогнем, ще им щажев: Даваме 100 млн. лв. и ще ги вземем оттам и оттам, каза той.

Още: Антон Тонев: Не отменяме личните лекари, а добавяме повече възможности

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕОПАЗВАНЕ:

5400 лева струва фиктивната операция на жената в Бургас

Коронавирусът в България: Едва 2 са новите случаи за денонощие

Депутатите одобриха Националната здравна стратегия до 2030 г.

След сигнал: „Медицински надзор“ проверява частна болница в Бургас

Само на хартия: Жена се оплака от фиктивна операция в Бургас

Стартира велопоход "Заедно" в подкрепа на хората с хемофилия

Ръст в броя на новите случаи на коронавирус у нас за денонощие

Очаквано: Човек на ГЕРБ поема ръководството на НЗОК

Отново протест: Искат оставките на здравния министър и на шефа на “Пирогов“

Спад в броя на новите случаи на Ковид за денонощие

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Здравеопазване