Националния план на България за готовност при пандемия е основа за действие при конкретни заболявания

4746
Националния план на България за готовност при пандемия е основа за действие при конкретни заболявания
Снимка: БГНЕС

Министърът на здравеопазването Костадин Ангелов, председателят на Националния оперативен щаб Венцислав Мутафчийски и изпълнителният директор на „Пирогов“ Асен Балтов представиха на брифинг в Министерския съвет Националния план на България за готовност при пандемия, който се разглежда на днешното правителствено заседание.

"Той е изготвен в изпълнение на решение за актуализиране на Националния план на Република България за готовност при пандемия, приет на 22 октомври от 44-ото Народно събрание. При изготвяне на проекта на проекта са използвани ръководства и насоки на СЗО и Европейския център за превенция и контрол на заболяванията, съществуващи научни познания в областта и натрупан практически опит в страната за справяне с предходни епидемии и пандемии", каза здравният министър Костадин Ангелов.

Планът има общ характер и включва основни насоки за действие.Той е основа за изготвяне на план при конкретно заболяване. Националният план е програмен документ.

Основните му цели са: ограничаване на заболяемостта и намаляване на смъртността, поддържане на основни сектори и служби като здравеопазване, транспорт и др., както и осигуряване на достоверна информация.

"Този план дава основните насоки и точки - как да прекъснем епидемичния процес, да намалим заболеямостта и смъртността, да преминем към това как да осигурим важната инфраструктура, работата на важни за държавата органи, и стигнем до комуникационната стратегия", каза доц. Ангел Кунчев.

Във връзка с имунизацията до четвъртък МЗ ще разработи Национален план за ваксиниране срещу COVID-19. Той ще бъде представен на следващото заседание на МС за утвърждаване.

Според проф. Богов план за управление на пандемията има обаче локдаунът е след "Черния петък" и преди Коледния пазар

"Основно заразата се разпространява в момента в детските градини и училищата. Трябва да знаете, че всички заразени – и медици, с...

Коорднационният център за логистика по плана за ваксиниране ще бъде оглавен от проф.д-р Красимир Гигов, директор на Българския Червен кръст. Ангажимент на координационния център е всеки български гражданин, който желае, да получи ваксина срещу коронавирус

Началникът на оперативния щаб ген. Венцислав Мутафчийски заяви, че назначаването на Гигов го е изпълнила със задоволство.

„Той има необходимите познания, опит, размах на действие при такива мероприятия. Единственото, което искам да му кажа, е, че може да разчита безрезервно на помощта на ВМА”, каза директорът на болницата. Той заяви, че там също ще бъдат доставени хладилници за съхранение на ваксина.

Ще бъде получена първата пратка фризери за съхранение на ваксините. Те ще бъдат четири и са предназначени за София, Пловдив, Варна и Бургас. До края на седмицата ще има храдилници, които да приемат първата доставка. Във всички РЗИ на територията на страната ще има хладилници за съхранение на ваксините, надяваме се, до края на годината или до началото на следващата, каза министър Ангелов.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕОПАЗВАНЕ:

Проф. Ива Христова: Грипът доминира над ковид

Ръст в броя на новите случаи на Ковид у нас за денонощие

Ин витро процедурите в България: Проблеми и решения (ВИДЕО)

България приема около 50 хил. медицински туристи годишно

Коронавирусът отключва заболяване при един от петима души

Забраняват създаването на нови болници до гласуване на новата здравна карта на България

Сблъсъци: Работещи в детското и училищното здравеопазване в София протестират (СНИМКИ)

Болница в Пловдив спечели дело срещу НЗОК

Евростат: България е с най-висока смъртност от COVID-19 в ЕС

Коронавирусът в България: За четвърто поредно денонощие няма отчетен смъртен случай

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com