Наградиха с орден "бащата" на първото ин витро бебе у нас

6151
Наградиха с орден "бащата" на първото ин витро бебе у нас
Снимка: БГНЕС

„Бащата“ на първото „ин витро“ бебе в България - професор д-р Илия Ватев беше отличен с орден „Стара планина“ първа степен за заслуги за развитието на българската и световната наука в областта на медицината, предаде репортер на БГНЕС.

През 1987 г. проф. Ватев за първи път у нас успешно прилага техниката „ин витро“ и става „баща“ на първото „ин витро“ бебе в България, като през годините повече от 1300 деца са заченати и родени с негова помощ чрез асистирана репродукция.

Все повече самотни жени зачеват ин витро

Увеличава се делът на самотните жени, които се обръщат към ин витро процедурите, за да имат деца, показва ново изследване. Броят на са...

На тържествена церемония президентът Росен Плевнелиев удостои с висши държавни отличия заслужили в областта на медицинската наука. Освен проф. Ватев с високото отличие беше удостоен и проф. д-р Петър Симеонов, за големите му заслуги, свързани с развитието на медицината у нас. С орден „Св. Св. Кирил и Методий“ първа степен държавният глава отличи акад. Дочи Ексерова, за заслуги за развитието на колоидната наука. Професор д-р Петър Симеонов работи пълноценно във всички области на урологията и особено върху проблемите на мъжкия стерилитет. През целия му професионален път основен приоритет за него е бъбречната трансплантация. Академик Дочи Ексерова има изключителните научни постижения в областта на изследване на повърхностни сили в тънки течни слоеве, както и свързаните с тях важни аспекти на физиката и химията на междуфазовите явления. Акад. Ексерова е ключов фактор за развитието на българската колоидхимична школа.

Президентът отбеляза, че има удоволствието да удостои с висши държавни отличия трима забележителни представители на интелектуалния и научен елит на българската нация. „Техните постижения се радват на признание не само в рамките на България и региона, а са заслужили респекта и на световната научна общност. Те създават и трасират пътя на българската наука и по този начин на бъдещето на България. Те вдъхновяват поколения млади български лекари и научни работници със своя пример“, каза той.

Плевнелиев отбеляза, че в днешния свят на предизвикателства решенията на много от обществените и икономическите проблеми се крият преди всичко в знанието и в технологиите. „Бъдещето принадлежи на онези нации, които, стъпвайки на традициите, не се страхуват да преодоляват границите на познанието“, каза държавният глава и отново отбеляза, че бъдещето не е в газовите тръби, бъдещето е на таланта и на иновациите. Той посочи и че нациите ще бъдат силни не със армиите от войници, а с армиите от учени, с армиите от поколения образовани, млади и интелигентни хора, които ще трасират пътя на всяка една нация и държава от тук нататък. „България може да успее в този забързан и много конкурентен свят единствено и само с качествено образование, с инвестиции в науката и таланта на българите“, посочи държавният глава.

Проф. д-р Илия Ватев заяви, че този момент ще остане паметен за тях. Той припомни времето, когато са правени първите опити за ин витро-процедурите, когато системите за оплождане са били по тяхно изобретение. Едва след години на разочарование щастието се усмихва в самото начало на 1988 г., когато се ражда Илияна – първото българско ин витро бебе. Така още през тази далечна година България влиза в международния регистър на страните със собствени ин витро деца. През годините повече от 1300 деца са заченати и родени с негова помощ чрез асистирана репродукция. Проф. Ватев е основател и ръководител на редица успешни програми за лечение на безплодието, които се провеждат и в момента.

Сдружение "Зачатие" скочи срещу скандален доклад на ГЕРБ за столичани с репродуктивни проблеми

От гражданското сдружение "Зачатие" скочиха срещу скандалния доклад на ГЕРБ за финансово подпомагане на столичани с репродуктивни пробл...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Здравеопазване